Заразените с COVID-19 през изминалото денонощие са 19 по-малко

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 28, 2020 11:27

Заразените с COVID-19 през изминалото денонощие са 19 по-малко

Акценти

  • На генералът - председател бяха зададени няколко неудобни въпроса, на които той не отговори.

Свързани публикации

С 19 по-малко заразени с COVID-19 лица отчитат на сутрешния брифинг на НОЩ (Национален оперативен щаб) . За изминалото денонощие има 39 случая, след като ден преди това бяха 58. Общо броят на заразените е 1 387 в 11 области. В София новите случаи са 11, във Видин има 11 новозаразени, в Пловдив и в Кюстендил – по 4 нови, в Сливен – двама, в Хасково – 1. Това обяви ген. Венцислав Мутафчийски, председател на щаба.

В болница към този момент се намират 301 души от заразените, а 21 са в интензивни отделения на София.

Униформеният председател съобщи, че на 6 май военният парад няма да се проведе. „Ще има нетрадиционно отбелязване на празника, но няма да е с парад“, каза той.

Станислав Балабанов от телевизия „7/8″ попита генерала: „Възможно ли е да признаете грешката си, че не започнахте да тествате контактните лица навреме и така да ограничите разпространението?“

Отговорът на господин Мутафчийски бе, че България е една от малкото държави в света, където освен препоръките, кого да тестват, тестват много по-голям брой лица.

Журналистът уточни, че е имало и нареждане да се тестват само хора със симптоматика, а не контактни лица.

Отговорът на генерала бе: „въпросът ви е манипулативен, това са псевдо данни и манипулативни твърдения.“

Журналистът попита председателят в генералския мундир „след като ада не дойде по Великден, а когато икономическия ад стане по-голям, по страшен от коронавируса, кой от вас ще понесе отговорност?

„Съветвам ви, не само по примера на диванна армия да коментирате нещата, а да отидете в една от активно работещите клиники с реанимация, да видите за какво става въпрос. Вие насаждате мнение, че такава епидемия няма. Идете да видите за какво става въпрос и тогава сложете ръка на сърцето и кажете, „Слава Богу, че имаше тези хора, които не ни доведоха ада!“

На друг въпрос как ще коментира свое изказване, че половината от капацитета (който е 7 400 според друго негово изявление б.р.) на леглата в болниците е изчерпан, а само 301 настанени в тях, той отговори, че става въпрос за легла, които са с персонал, които действат в момента, а е нямал предвид целия резерв.

Гергана Гайдарова, от „Дарик“ радио попита дали публични личности могат да бъдат пример за начина, по който носят своите маски и начина, по който спазват противоепидемичните мерки на публичните си изяви.

Генералът отговори, че как се носят маските показват лекарите, а дали политиците трябва да дават пример – това е тяхна работа.

Позитивен с коронавирус е младеж на 15 години от община Хасково. Вечерта на 26 април момчето се прибира от Нидерландия заедно със майка си и сестра си и тримата са приети с грипоподобни симптоми в инфекциозното отделение на областната болница.

Пробите на двете жени са отрицателни, а неговата – положителна. Те остават за лечение в инфекциозното отделение.

От началото на кризата с COVID 19 в Хасковска област са взети и изследвани 254 проби за наличие на инфекцията, съобщават от Областна администрация.

Снимка: МС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 28, 2020 11:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама