COVID-19: Евродепутатите са обезпокоени от опитите за дезинформация

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 30, 2020 08:27

COVID-19: Евродепутатите са обезпокоени от опитите за дезинформация

Акценти

  • Доклад отчита разпространението на дезинформация, инциденти свързани с дезинформация и други форми на манипулация.

Свързани публикации

Евродепутатите и върховният представител/заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел ще обсъдят в четвъртък последния доклад на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) относно дезинформация във връзка с COVID-19.

Целта на последния доклад, публикуван от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) на 24 април, е да предостави кратък преглед на текущите тенденции и действия по отношение на дезинформацията, свързани с пандемията от COVID-19 в целия свят. Г-н Борел ще отговори на въпроси на членовете на комисията на ЕП по външни работи (AFET) свързани с доклада и неговото публикуване.
„Радвам се, че заместник-председателят Жозеп Борел се съгласи да обсъди лично доклада с членовете на комисията по външни работи и очаквам интересна дискусия“, отбеляза председателят на AFET, Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия).


Дезинформация, пропаганда и други дейности, свързани с COVID-19

Докладът отчита разпространението на дезинформация, инциденти свързани с дезинформация и други форми на манипулация и изопачаване на информацията, свързани с пандемията от COVID-19. Въпреки тяхното потенциално тежко въздействие върху общественото здравеопазване, официалните източници и източници подкрепяни от различни правителства продължават мащабно да разпространяват конспиративни наративи и дезинформация както сред обществеността в ЕС, така и в страните в по-широкото съседство на ЕС, според текста.

Резолюция на Парламента от 17 април

В резолюция, приета от Европейския парламент на 17 април, евродепутатите също подчертаха, че дезинформацията свързана с COVID-19 е основен проблем за общественото здраве. Ето защо ЕС следва да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация. Парламентът също така призова социалните медии проактивно да предприемат необходимите мерки за спиране на дезинформацията и словото на омразата свързани с коронавируса.

Източник: ЕК

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 30, 2020 08:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама