Европейските средства трябва да достигнат до медиите и творческите сектори

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 30, 2020 10:38

Европейските средства трябва да достигнат до медиите и творческите сектори

Акценти

  • Евродепутатите призовават Европейската комисия да проучи възможностите за извънреден фонд за подкрепа на медиите и сектора на печата,

Свързани публикации

Необходима е подкрепа за медиите, където приходите от реклама намаляват с до 80%

• Трябва да се гарантира, че подкрепата на ЕС ще достигне до малките и средни предприятия, които работят в сферата на културата, до самостоятелни творци и благотворителни организации
• Създаване на извънреден фонд за медии, целеви структурни фондове за култура и увеличаване на гаранционния инструмент
Необходими са допълнителни действия на ЕС, за да се гарантира, че помощта на ЕС достига до сериозно засегнатите сектори на медиите и културата, казват членовете на комисията по култура на ЕП
Културният и творческият сектор в ЕС – особено самостоятелни творци и малки и средни предприятия, както и медийният сектор, рязко са съкратили обема си във връзка с кризата.
Европейският съюз трябва да направи повече, за да помогне на тези сектори, които се борят, за да си стъпят на краката, подчертаха членовете на комисията на ЕП по култура и образование (CULT), в писмо до еврокомисарите Тиери Бретон и Мария Габриел, изпратено в понеделник.

Фонд за спешна помощ за медии
Секторите на медиите и печата в момента играят решаваща роля в предоставянето на точна информация и задълбочен анализ. Те са критичен антидот срещу фалшивите новини и дезинформацията, казват евродепутатите. И все пак секторът в момента е сериозно засегнат, като спадът от до 80% от приходите от реклама в някои държави членки и несигурността са единствената сигурност за бъдещето.
Евродепутатите призовават Европейската комисия да проучи възможностите за извънреден фонд за подкрепа на медиите и сектора на печата, като за целта се мобилизират средства, които не могат да бъдат изразходвани по други програми поради пандемията от COVID-19.
Културен и творчески сектор: помощ за самостоятелните творци
Членовете на ЕП изтъкват, че в културния и творческия сектори са заети множество самостоятелни творци и малки и средни предприятия, както и благотворителни организации. Техният статут често затруднява участието им в национални или европейски схеми за подпомагане.
За да се гарантира, че средствата на ЕС достигат до сектора, евродепутатите призовават Европейската комисия да увеличи обема на механизма за гарантиране на културния и творческия сектор (програма Creative Europe), като го допълни от бюджета за 2021 г. или прехвърли средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции.
Създаването на специален финансов инструмент в рамките на Европейския инвестиционен фонд за насочване на средства към сектора също трябва да се обмисли.
Отговорът на ЕС срещу COVID -19 е добро начало, но трябват допълнителни действия
„Промените в правилата за структурните фондове, приети от Европейския парламент в петък, могат да помогнат за освобождаване на допълнително финансиране. Проектите за противодействие на пандемията от COVID-19 вече могат да бъдат финансирани на 100%, а правилата за тематична концентрация са разхлабени, така че средствата могат да бъдат по-лесно насочени към сферите, където те са най-необходими“, заяви председателят на комисията за култура на ЕП Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) в понеделник.
„Тези средства трябва бързо да стигнат до културния и творческия, както и медийния сектор, като отговорят на конкретните бизнес модели и техните специфични нужди. Призоваваме Комисията и държавите членки да гарантират, че схемите за подкрепа достигат до всички онези, които се нуждаят от тях. Но ние също така трябва да предприемем повече действия на равнище ЕС, за да осигурим индивидуална подкрепа на тези сектори, както и да предоставим кредити и достъп до финансиране на културния и творческия сектори“, добави тя.

Източник: ЕК

Снимка: efenddemocracy.press/


Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 30, 2020 10:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама