Никой няма право да руши, сътвореното за всички

Тонка Славкова
От Тонка Славкова ноември 20, 2015 09:57

Никой няма право да руши,  сътвореното за всички

Градският парк постепенно се превърна в любимо място за разходка и отдих на майки с малки деца, на възрастни, които обичат да водят малките си внучета на игра там, на хора, дошли да си поприказват на спокойствие. Младежите и учениците предпочитат да го посещават в тъмните часове на денонощието, когато се чувстват по-свободни за държанието си.
Често обаче свободата прелива в слободия и някои намират място за изява като демонстрират поведение, неприсъщо за общите правила. За съжаление никой, както е ясно от последствията, не им се противопоставя, щом се допуска вандалщина. Невъзпитани наши съграждани са демонстрирали сила върху кошчетата за смет, явно с ритници и сега голяма част от тях са изтрошени, смачкани, изкривени. Има изкъртени скамейки, катерушки в детския кът, изпокъсани мрежи….
“Днес ми стана доста мъчно като видях в какво състояние е хубавия ни парк. Няма такова племе като нас!” – споделя в социалните мрежи наша съгражданка.
Така е за жалост! – едни градят, други рушат. И още по-жалкото е това, че се прави нарочно, и то от млади хора, за които е съградено. Нямаме навик да сигнализираме за нарушения, които засягат собственото ни добруване, общото ни благо. Ако видиш и замълчиш, ти също имаш и вина. На всички е ясно, че не може на всякъде да се пази. Навремето имаше “Зелени патрули”, за които хората от по-възрастното поколение ще си припомнят. Не мисля, че това е отживелица, защото сега има още по-голяма нужда от съвестни хора, които могат да повлияят на рушителите. И те са точно там, в тази среда, където са и тези, които изпитват необходимост от това да “избият” някъде агресията си, егоизма си, лошотията си.
Подхвърлям идеята на момичетата и момчета от СОУ “Д-р Петър Берон”, каквито безспорно са повечето, да помислят и намерят начин да убедят своите връстници, че няма да ги прикриват, защото сътвореното е за всички и никой няма право да руши и създава безпорядък и грозота.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова ноември 20, 2015 09:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.