Недоволни тютюнопроизводители хвалят министър

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 19, 2020 10:50

Недоволни тютюнопроизводители хвалят министър

Акценти

  • Регионален вестник, # 35/915 година XVII, 18 - 24 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград и Маджарово

Свързани публикации

Недоволни от референтните плащания, от изкупните цени и от кризата с коронавируса тютюнопроизводители посрещнаха с букети цветя министъра на земеделието Десислава Танева. Тя бе на среща с представители на Национална конфедерация на тютюнопроизводителите в България в Харманли. Пред нея събралите се изказаха своите притеснения от бъдещето на този сектор, за сушата и за покриване на загуби заради короновирусната пандемия.
Госпожа Танева каза, че възможността за подпомагане на тютюнопроизводителите е само по мярка COVID-2.
Присъстващите споделиха, че само единици от хилядите производители са се възползвали от нея. „Тютюнопроизводството се прави от хора необразовани, нискоквалифицирани и това е тяхната заетост и поминък и, за да участват по такива мерки е необходимо да наемат някой, на когото да му се плати за да участват в такава схема”, сподели присъстващ.
На срещата тютюнопроизводителите заявиха, че реколтата този сезон е намалена заради сушата през годината. В същото време изкупните цени са по-малки, а от фирмите продължавали да правят голям отбив.
Министър Танева се похвали, че успели да защитят национална помощ за следващите две години – 2021 и 2022. Тя бе скептична за бъдещето: „Сектор „тютюн“ е малко особен в световната политика и там по отношение на здравето на хората е мотивиращо намаление на потреблението.“
За спасяване от засушаването им отговори какво смятат да направят в бъдеще, за да имат достъп до водни ресурси.
По време на срещата домакините на няколко пъти изказаха благодарности към правителството и министрите, които гарантирали техния поминък.
Танева сподели още: Завишените изисквания от зелена сделка ще ни задължи да постигнем национални зелени цели. Ако земеделският производител има очаквания за добро плащане и добри компенсации, той трябва да избере съответните мерки които са щадящи за околната среда и да има хуманното отношение към животните.”
Уточни, че размерът на бюджет за плащане на земеделците не е променен.
За решаване на проблема със сушата министърът каза, че в момента те подкрепяли водоспестяващи технологии, рехабилитирали инфраструктурата на напояващи системи, така че ползването на вода или достъпът на вода да се увеличи и в същото време да бъде максимално спестяваща технология.
„Другото, за което нямаме възможност, но имаме визия, е ползването за земеделски нужди на сонди да бъде максимално облекчено, но трябва да говорим с колегите от МОСВ за това.”

Тютюнопроизводителите благодариха на госпожа Танева за противоградната площадка, а председателят им Асен Кичуков заяви, че организацията е в добър диалог и разбирателство с нея.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 19, 2020 10:50
Напиши коментар

2 Коментара

  1. пушач септември 20, 07:45

    Залъгват ги . После ще бъдат изхвърлени като парцал

    Отговори на този коментар
  2. tabak септември 20, 07:32

    Правите рекама на ГЕРБ подмазвачи

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама