Каракачанов: Процедурата за доставка на следващите 8 самолета Ф-16 предстои

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 20, 2020 09:04

Каракачанов:  Процедурата за доставка на следващите 8 самолета Ф-16 предстои

„Информацията за новите бойни самолети е в Проекта за инвестиционен разход, гласуван от Народното събрание.“ Това каза министър Красимир Каракачанов днес в Пловдив в отговор на въпрос на журналисти за закупуването на още 8 бойни самолета и политическия дебат около тях.

„Изпратено е писмо за информация, а не писмо за процедура за започване на преговори за още бойни самолети. С писма е поискана информация за наличности, срокове и цени, както за самолети, така и за трикоординатни радари (един проект, който дълго време отлежава в Министерството на отбраната). За радарите е поискана информация не само от американска страна, а и от други водещи фирми и от някои от тях вече има отговори“, каза още министър Каракачанов.

„Проектът за инвестиционен разход е гласуван за 16 самолета, първите 8 са при тези условия, следващите 8 ще са при други условия, които ще са обект на друг договор, който ще премине през съответната процедура през Министерския съвет и Народното събрание“, каза още той.

„След като имаме сключен вече един договор, всяка следваща сделка със САЩ на ниво правителство оттук нататък ще става по системата на разсроченото плащане“, подчерта министър Каракачанов.

В рамките на изложението „Хемус – 2020“ министър Красимир Каракачанов проведе среща с министъра на отбраната на Камерун Жозеф Бети Асомо, който е в Пловдив със своя делегация. Министър Красимир Каракачанов проведе и поредица срещи и разговори с много от чуждестранните и български участници в изложението.

Трима заместник-министри откриха традиционния Индустриален форум, който се провежда в рамките на 14-то изложение за отбранителни продукти и услуги: Анатолий Величков от Министерството на отбраната, Стамен Янев от Министерството на икономиката и Петър Николов от Министерството на образованието и науката.

Сред основните теми на изложенията и дискусиите на Индустриалния форум е участието на страната и българската отбранителна индустрия в европейската програма за отбранителна промишлена индустрия.

Източник: МО

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 20, 2020 09:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама