Не всички разговори с чужбина поевтиняват

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 19, 2017 13:37

Не всички разговори с чужбина поевтиняват

Трите български телекома са изчислили, че ще загубят 30 милиона лева от отпадането на роуминга за Европа Тези мастодонти, които ни предлагат едни от най-скъпите планове в ЕС, едва ли ще се лишат от тази печалба и ще я компенсират от други пера, за които ние не подозираме. За онези, които не са наясно какво се случи на 15 юни трябва да се припомни, че е необходимо да се прочете „Европейският роуминг регламент“. А в него се казва, че от тази дата отпадат някои, а не всички такси, които ни начисляваха досега.

Какво точно се случва?

От 15 юни става безплатно получаването на гласови обаждания и входящи SMS-и на цялата територия на ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. За тези две услуги досега се плащаха стотинки, които повече няма да се начисляват на клиента.
В случай, че имате абонаментен план с включени минути за национални разговори, SMS-и и трафик на данни, ще могат да се ползват и когато сте в чужбина. Те обаче трябва да са в рамките на лимита, според договора с мобилния оператор. Свършат ли безплатните минути към България, автоматично секват и за чужбина.
После се плащат по тарифата за разговори към други мрежи.

За интернета нещата са по-сложни.

Дори и да имате опре-делен обем трафик за данни в абонамента, то телекомът има право да въведе ограничения, така че да не можете да го ползвате целия по време на престоя си зад граница. Тук особеният момент е, че мегабайтите, за който става дума, не са фиксиран процент от потреблението, а се определят индивидуално за всеки клиент. Затова преди да заминете за чужбина е необходимо да проверите точно колко данни са ви отпуснати за безплатно ползване, респективно от кой момент операторът ви ще почне да ви „цака“ за интернета.

За изходящите обаждания в евророуминг също има уловка. Тя е в думите „включени национални минути“, тоест – ако в абонаментния ви план са посочени само минути за разговори към мрежата, чийто абонат сте, то те няма да могат да се използват зад граница. Така че и в чужбина ще ви се наложи да плащате по същата тарифа, по която звъните „към други мрежи“. Това е така дори и ако звъните на номер на вашия оператор.

Важи т.нар. принцип
на уседналост.

Това означава, че не може да се купуват планове и карти за мобилни услуги в държава, в която е по-евтино, а след това ползвателят да ги ползва предимно в друга. В продължение на 4 последователни месеца мобилните оператори ще могат да следят как се ползват плановете/картите и ако има подозрително поведение, потребителят ще бъде официално уведомен и ще има 14 дни, за да докаже, че например учи или работи в друга държава – например чрез документ, че имате временна работа. Ако не успее, ще последват надценки от страна на операторите.
Ако операторът установи, че потребителят има по-голямо потребление в чужда държава, отколкото там, където е сключил договора, може да бъдат наложени допълнителни такси.

Това се нарича
„Политика на
справедливо ползване“,

чиято цел е да предпази телекомите от злоупотреби на лица, постоянно живеещи в чужбина например.
Максималните такси, които български оператор може да наложи в такъв случай, са следните: 0.08 лв. на минута, 0.02 лв. на sms и 18.11 лв. на гигабайт мобилен интернет в роуминг (с включен ДДС).
Този текст означава не друго, а че, ако случайно решите да си купите у нас абонамент от 5-10 лева на месец, с много включени минути, и отидете да берете портокали в Испания, говорейки и сърфирайки по българската карта, то в един хубав момент, компанията няма да ви търпи и просто ще ви отреже връзката.
Ако звъните от мобилен телефон от място, покрито от мрежата на оператора, с който имате договор (най-често у дома), на номер в чужбина, (независимо дали търсеният номер е в ЕС), таксуването не попада в новите правила т.е. т.нар. „роуминг като у дома“. В тези случаи то е като за международен разговор и цената зависи от това с коя държава говорите. Пример – имате договор с български мобилен оператор, звъните на някого в Италия, който има договор с италиански оператор, но Вие звъните от българска територия – това не се счита за „роуминг като у дома“.
Ако се обаждате от място, което е покрито от мрежата на оператора, с който имате договорни отношения, на абонат на същия оператор или оператор от същата държава, от която е и Вашият оператор, но търсеният абонат се намира някъде другаде в ЕС в момента на разговора, тогава разговорът се таксува като национален. Пример – намирате се в България, обаждате се на баща си в Испания, като и двамата имате договори с български мобилни оператори – тогава разговорът се счита за национален и се плаща по съответната тарифа.

По отношение на
мобилния интернет обаче има особеност.

Само ако ползвате пакет за неограничен мобилен интернет на много ниска цена (т.нар. отворен пакет за данни т.е. цената на дребно е по-ниска от цената на едро), може да ви бъдат наложени ограничения на обема от мобилния оператор, щом сте зад граница, но в Е. За ограничение на пакет с неограничен мобилен интернет операторът е длъжен да уведоми предварително потребителя.
Какво става по отношение на обема при пакет с неограничен мобилен интернет – когато сте зад граница, но в рамките на ЕС? Количеството се изчислява като цената на абонаментния план без ДДС се умножава по две и се разделя на горната граница на надценката. В момента формулата е 2x (цена на абонаментен план) делено на 7,7 евро. От догодина ще се дели на 6 евро, от 2019 – на 4,5 евро и т.н. Конкретен пример: 2×20 лв. (цена на абонаментен план без ДДС): 15,06 лв. (толкова е 7,7 евро) = 2,7 гигабайта. След изчерпаване на това количество се добавя надценка от максимум 7,7 евро на гигабайт. Конкретен пример – Vivacom таксува всеки мегабайт над количеството по плана с 1,4 стотинки.
Състояние на непредизвикан роуминг – това състояние се появява само в погранични райони. Тогава е възможно да не сме преминали границата, но заради по-силна клетка на мобилен оператор от другата страна на границата да бъдем прихванати автоматично.

Тогава разговорът би се таксувал по цените на чуждия оператор.

За да избегнете това, просто ръчно трябва да настроите телефона да приеме мрежата на вашия мобилен оператор, което става чрез специална подсказка в менюто. При такава ситуация операторът е длъжен, че влизате в състояние на непредизвикан роуминг. 9. Когато излизате извън територията, на която действа мобилния оператор, с когото имате договорни отношения, ще получавате SMS с цените на различните услуги.

Най-шокиращото обаче е, че българите масово не знаят какво е роуминг, коментираха източници от телеком средите. През последните седмици, след като се заговори за отпадане на роуминга, българите са започнали да звънят много повече на чуждестранни номера в целия ЕС, мислейки че тези обаждания също са безплатни. Така че „безплатния роуминг“ вече взема жертви.

Използвани са материали от други медии.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 19, 2017 13:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама