Назрява необходимостта от създаване на „Училище за родители”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 28, 2016 10:07

Назрява необходимостта от  създаване на „Училище за родители”

Госпожо Янева, от февруари ръководите ЦОП, какво се промени и тази институция стана ли по-полезна на хората, които имат нужда от нея?
Да, мисля, че услугата стана по-полезна за хората. През месец март и април се проведоха две срещи с директорите на училищата, на които се обсъждаха наболели проблеми сред децата.
ЦОП изпраща едно много активно лято, наситено с положителни емоции, много усмивки и постигнати цели. С ентусиазъм се впуснахме в едно приключение наречено „Лятна академия”. Наричам го „приключение”, защото за всички ни беше за първи път. За децата бяха организирани пет ателиета – арт, кулинарно, фотография, кино, народни танци и фолклор. Различните ателиета по-добриха комуникативните умения на децата, развиха полезни умения и способности, повишиха емоционалната им интелигентност, спомогнаха за развитие на сръчност, координираност, фина моторика, мануален и конструктивен праксис, пространствен гнозис. Децата разучиха основните стъпки на някои български хора и се запознаха с богатството на четири фолклорни области. Закрихме „Лятната академия” с пет дневен лагер в почивната база на община Харманли в Добринище, където съчетанието на чист въздух и минерална вода подейства изключително благоприятно на децата.
Чисто професионално – за екипа бе проведено обучение и вече имаме право да обучаваме не само приемни семейства, а и кандидат-осиновители.
Предстои развитието на мобилна услуга, чрез която специалисти от ЦОП ще работят в населените места извън общинския център.

Очертаха ли се наболели проблеми на децата, учителите и родителите?
Да, проблеми има. Оказа се, че много деца са в риск от отпадане от училище, проблем е агресията сред децата, отклоняващото се поведение, проблем е ниският родителски капацитет и редица други свързани с подрастването на децата.

През март и април бяха проведени две „кръгли маси“ с директори от общността. Какво произтече от това?
Целта на първата среща беше да се запознаят колегите с дейностите, извършвани в ЦОП, специалистите, с които разполага и сферите, в които можем да работим заедно. Направихме обширна презентация на ЦОП и разговаряхме за необходимостта за сътрудничество.
На втората среща с директорите на училищата бяха сключени споразумения, с което се регламентира съвместната ни дейност за справяне с проблемите при децата.
Благодаря на колегите – директори на училища за участието и активността в срещите.

Кои са най-често срещаните проблеми, по които работите?
Работим по превенция на отпадане от училище и ранното му напускане, превенция на насилието, превенция на отклоняващо се поведение, развитие на социални и комуникативни умения, превенция на изоставянето, превенция на родителско отчуждаване, приемна грижа и осиновяване.

Какво може да помогне и промени психологическо и социално консултиране на дете с асоциално поведение. А на учителя, на родителя?
Самото консултиране помага за откриване на причините за подобно поведение, а когато причините са ясни, се търсят пътища за решаване на проблема, като се включат всички възможности за въздействие. Включват се семейство и разширено семейство, учители, приятелски кръг и всички значими хора. А успеем ли да помогнем на детето – помогнали сме на всички.

Какви кампании възнамерява да проведе ЦОП, за да бъде центърът по полезен на деца в риск, за приемни семейства, за кандидат – осиновители, учители?
Първо смятаме срещите с директорите да станат традиционни, за да се обсъждат необходимостите от такива кампании и самите теми. Ще стартираме кампаниите в училищата с темата за „Агресията” . Предстои капания за превенция на зависимостите. В училищата с преобладаващ различен етнос информационната капания ще бъде насочена и към превенция на ранното напускане и отпадане от училище и превенция на ранните бракове и раждания сред малцинствените групи.

Какви трудности срещате в работата си. Вашата работа е специфична и все още не е добре позната на обществото?
Основната трудност е, че дейността на ЦОП не е достатъчно популярна, другото е неприемането на проблемите от страна на родителите, а в много случаи и притеснението да се потърси помощ.
ЦОП разполага с добре подготвени специалисти – социален работник, двама психолози и логопед, които са изключително съпричастни към проблемите на децата и работят усърдно за отстраняването им. Услугите са напълно безплатни, достъпни, лесни за стартиране. Добре е да бъдем потърсени дори само при съмнение на родителите за съществуващ проблем. Истината е, че колкото по-рано се започне, толкова по-добри ще бъдат резултатите.

Мислите ли, че вече обществените нагласи са на такова ниво и хората са достатъчно заинтересовани и разбират ли колко важна е подкрепата на специалист в отглеждането и възпитанието на детето?
Хората вече са по-информирани и нуждата от консултиране и подкрепа става по-осъзната.
Все повече, според мен, назрява необходимостта от създаване на „Училище за родители”, където бъдещи и настоящи родители да се запознават с особеностите на различните възрасти на детето, включая ранно детство, градинска възраст, училищна възраст и юношество и да придобият и повишат уменията си за качествено родителстване.

В какво може да сте в подкрепа при справянето с проблеми на родители и учители?
Можем да помогнем за откриване причините за проблемите и да окажем професионална подкрепа в дългия път за решаването им.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 28, 2016 10:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама