Уловил петел вместо риба

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 28, 2016 12:55

Уловил петел вместо риба

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 18/ 22-29 септември 2016 година

Свързани публикации

Рибарите обичат да разправят небивали истории за уловени от големи риби, но само един може да се похвали, че на въдицата му е клъвнал петел. Невероятно, но е истина, а историята излезе на бял свят благодарение на следотърсаческите умения на баба Митра от село Надежден.

Случи се на чичо Митко, посред лято.
Той слушал в компании как други мъже се хвалят непрекъснато. Много искал и той да си има история и да я разказва с гордост, но нямал опит. Отишъл при братовчед си от село Надежден, стар рибар, за да му даде съвет как се ловят големи риби.
– Край село има голям язовир, хората се изтрепаха да ги хващат, от големи, по големи щарани – възбудил интереса му добрият роднина. – Ела, ще ти дам и въдици, и мотора, защото там не можеш да стигнеш с кола.
Едвам изтраял и на другия ден още рано, рано, на зазоряване чичо Митко потропал на вратата на братовчед си. Той излязъл, дал му въдиците и го инструктирал как да процедира.
– Айде бра`тчед и да не забравиш на мен да оставиш нещо! – с тези думи го изпроводил.
Нямало отговор, само видял дима от мотора, който бил вече зад ъгъла.

Намерил Митко язовира, разпънал въдиците, сложил им захранка царевица и зачакал. Поглежда едната, не мърда, взира се внимателно във втората и там следа от кълвене няма. Стоял два, три часа, но още към 9:00 часа го налегнала голяма горещина.
– …бал съм ти и рибите, който иска да хваща, да не съм луд да стоя тук на тази жега – казал той, събрал набързо въдиците, завързал ги за мотора и хукнал към селото.
По пътя минал край кръчмата. Там хората се събирали, след като изкарат животните на паша, да обсъдят новините в селото през последните 24 часа. Социална група, нещо като Фейсбук, на живо.
Те го питали къде е ходил, защо не носи риба, след като е бил на язовира, а някои се майтапили, че рибата понякога е по-умна от хората. Случило се това, от което чичо Минко най-много се опасявал. Послушал ги още малко, ядосал се и потеглил с мотора. На тръгване чул, че от масата започнали да му подвикват. Помислил, че му се подиграват, само махнал с ръка и дал още газ.
Стигнал къщата на братовчеда си и му се оплакал, че на язовира няма риба.

– А какво е това, дето го караш, попитал го той?
– Кое? – обърнал се и видял нещо като петел, целия опърпан, опитващ се да се изправи.
– А! Ти пък от къде се взе?
Погледнал птицата и видял, че от устата и се вижда корда. Сега се сетил защо хората от кръчмата му подвиквали. Докато приказвал там, петелът видял зрънцето царевица, която използвал за захранка и го глътнал.
– Бързо остави мотора и въдиците, взимай си колата и изчезвай! – била препоръката на братовчеда му. Веднага заклал петела и започнал да го скуби на чешмата на двора. Очистил го набързо и го сложил в хладилника.
Тогава на вратата се появила една бабичка.
– Дай си ми петела, крадец такъв! – извикала тя.
Какъв петел? – направил се на ударен той, защото бил сигурен, че няма кой да го открие в хладилника му.
Баба Митра обаче показала в ръцете си няколко пера от птицата. Намерила ги на пътя от кръчмата до тук. Как да няма, тези пера от какво са? Тя му показала и други, от улицата пред тях, довлечени от водата от чешмата, от където той го е скубал.
Домакинът отричал твърдо, но бабата решила да занимае кмета със случая. Отишла при него и му занесла доказателствата. Кметът я успокоил и обещал да разреши случая.
На другия ден братовчедът дал на кмета 10 лева, с които той да обещети бабата.

Накрая всички останали доволни. Старицата, че успяла да продаде скъпо петела, кметът, че авторитетът му на медиатор е повишен и не е допуснал скандали в селото. Братовчедът също бил удовлетворен, защото за 10 лева жена му два пъти готвила.
Виновникът за случката Митко сега вече избягва компании, където се разправят рибарски истории.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 28, 2016 12:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама