Навсякъде млади мъже вадиха кръста на Богоявление

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 7, 2016 11:45

Навсякъде млади мъже вадиха кръста на Богоявление

Навсякъде, където има Богоявленски ритуал, за вадената на кръста се състезавеха млади мъже. Кръста от водите на река Марица край Свиленград извади Иван Иванов. В надпреварата за улавянето му участваха общо 18 млади мъже. Пръв до него успа да доплува 33-годишния баща на три деца.

Богоявленският ритуал се проведе на десния бряг на реката, до 500-годишния каменен мост. Стотици хора се стекоха да наблюдават спасяването на кръста. Църковните канони бяха изпълнени в cъcлyжиe oт мecтнитe свещеници Koнcтaнтин, Гeopги и Янyapий. Πpeди тoвa те отcлyжиха тъpжecтвeни литypгии в цъpĸвитe „Cвeтa Tpoицa” и „Живoпpиeмний изтoчниĸ”.

В Димитровград 18-годишният състезател по борба Драгомир Димов пръв стигна до Богоявленския кръст във водите на Марица. Там смелчаците, хвърлили се на Йордановден в ледената река Марица бяха над 40. Победителят получи 100 лв. от общината и още 100 лв. от кмета Иво Димов.

В село Бисер кръста хвана 17-годишния Христос Кафеджиев.

В село Срем, Тополовоградско тази година ритуала не се състоя заради замръзването на река Тунджа.

This slideshow requires JavaScript.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 7, 2016 11:45
Напиши коментар

1 Коментар

  1. batemil1 януари 7, 21:38

    Според църковните канони не трябва ли скачащият във водата мъж да е ерген и християнин , кръстен в църква ….Четем за баща на три деца – какво ще е мнението на владиката по този въпрос…….

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама