Иван Попов от Елхово обра овациите на Йордановден

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 7, 2016 07:16

Иван Попов от Елхово обра овациите на Йордановден

Акценти

  • Преди 20 години тук се скъса мост и водите на река Тунджа отнеха живота на 9 души

Свързани публикации

Двадесет и девет годишния Иван Попов бе смелчагата, който успя да се докопа първи по кръста, хвърлен в ледените води  край Елхово. Той бе един от трийсет и двамата храбреци, които решиха да се състезават въпреки лошите атмосферни условия.

Празничното честване започна с тържествена литургия, която се отслужи в православния храм ,,Свети Димитър” от протойерей Николай Клюнков. После продължи с шествие по централните улици на града и достигна до моста на изхода за село Изгрев.

След хвълянето на кръста последва хоро във водата по стар български обичай и дамско хоро на брега. За всички участници имаше награди осигурени по традиция от общината.

За пета поредна година кръста на Йордановден се хвърля от това място, а не от другия край, където точно преди 20 години се скъса мост и водите на река Тунджа отнеха живота на 9 души .Сред тях бяха 4 деца, девойка, двама мъже и две жени. В продължение на доста години празникът беше отменян, въпреки че на мястото на теления мост веднага беше изграден вов тип „пасарелка“.

На празникът край реката присъства областния управител Димитър Иванов, кметът Петър Киров, много жители на града и любители на екстремни усещания.

Сред шествието, което се движеше към реката бяха за белязани и хора, които живеят втори живот благодарение на  хвърлилите се в ледените води спасители преди 20 години. Синаповецът Димитър Костов е сред щастливците останали живи. Той оживя благодарение на бързите действия на спасителите си.

Elhovo_Jord-2 Elhovo_Jord-3

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 7, 2016 07:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама