Наш земеделец обменя опит в Белгия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2006 18:48

Наш земеделец обменя опит в Белгия

Бай Иван Джелепов, бисерски производител на ябълки, три дни обменя опит със свои колеги от Белгия. Той бе там по покана на тяхното правителство и организацията Borenbond. В специалната делегация освен него бяха включени още четирима производители от страната и седем човека антураж, между които репортер и оператор от Канал 1.
Главната цел на посещението им е била да ги запознаят с техни сдружения в областта на земеделието и да видят на място как работи техният фермер.
През първия работен ден нашенската делегация посетила създадена преди 50 години ябълкова градина и разгледала складова база за зеленчуци. Там с колегите си те разговаряли подробно за насажденията в България.
После посетили нива, засадена с цвекло и разгледаха комбайни, с които се прибира то. Същите машини белгийците използват и при ваденето на картофите.
На другия ден нашата делегация посетила Института за изследване на земеделието в град Гент. Там те слушали презентация на програмата ,,Флемиш“ лично от техния министър на земеделието Герт де Мечилийр. Разгледали и фирма за производство на биодизел.
За да замине там на бай Иван му помогнало активното му присъствие на семинари и обучения в България, организирани от Национална служба за съвети в земеделието, Хасково. На тях 64-годишният производител взимал дейно участие. Това направило впечатление на организаторите и белгийски професори решили да отидат в село Бисер и на място и да разгледат овощната му градина. Когато те опитали ябълките му, възкликнали: ,,Тук имате чудесно съчетание на почва, климат и вода за отглеждането на ябълки и Господ ви е го е дарил!“.
На семинара в Белгия на българската делегация им било обяснено подробно по какъв начин земеделските производители могат да се обединяват в сдружения, тъй като това е необходимо условие при кандидатстване за средства пред програми на ЕС.
Бай Иван Джелепов желае това негово посещение да добие повече гласност и е готов на всеки да разкаже подробности от видяното и наученото. „Единственият начин да оцелеят такива производители като мене е да се сдружават“, коментира той и цитира думите на неговите домакини в Белгия: ,,Трябва да сте съмишленици и да си имате вяра, само тогава може да получите пари от ЕС. Иначе ще взимате само субсидии за горива, препарати, торове, а това е твърде недостатъчно“, му казали те.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2006 18:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама