Наш земеделец обменя опит в Белгия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2006 18:48

Наш земеделец обменя опит в Белгия

Бай Иван Джелепов, бисерски производител на ябълки, три дни обменя опит със свои колеги от Белгия. Той бе там по покана на тяхното правителство и организацията Borenbond. В специалната делегация освен него бяха включени още четирима производители от страната и седем човека антураж, между които репортер и оператор от Канал 1.
Главната цел на посещението им е била да ги запознаят с техни сдружения в областта на земеделието и да видят на място как работи техният фермер.
През първия работен ден нашенската делегация посетила създадена преди 50 години ябълкова градина и разгледала складова база за зеленчуци. Там с колегите си те разговаряли подробно за насажденията в България.
После посетили нива, засадена с цвекло и разгледаха комбайни, с които се прибира то. Същите машини белгийците използват и при ваденето на картофите.
На другия ден нашата делегация посетила Института за изследване на земеделието в град Гент. Там те слушали презентация на програмата ,,Флемиш“ лично от техния министър на земеделието Герт де Мечилийр. Разгледали и фирма за производство на биодизел.
За да замине там на бай Иван му помогнало активното му присъствие на семинари и обучения в България, организирани от Национална служба за съвети в земеделието, Хасково. На тях 64-годишният производител взимал дейно участие. Това направило впечатление на организаторите и белгийски професори решили да отидат в село Бисер и на място и да разгледат овощната му градина. Когато те опитали ябълките му, възкликнали: ,,Тук имате чудесно съчетание на почва, климат и вода за отглеждането на ябълки и Господ ви е го е дарил!“.
На семинара в Белгия на българската делегация им било обяснено подробно по какъв начин земеделските производители могат да се обединяват в сдружения, тъй като това е необходимо условие при кандидатстване за средства пред програми на ЕС.
Бай Иван Джелепов желае това негово посещение да добие повече гласност и е готов на всеки да разкаже подробности от видяното и наученото. „Единственият начин да оцелеят такива производители като мене е да се сдружават“, коментира той и цитира думите на неговите домакини в Белгия: ,,Трябва да сте съмишленици и да си имате вяра, само тогава може да получите пари от ЕС. Иначе ще взимате само субсидии за горива, препарати, торове, а това е твърде недостатъчно“, му казали те.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2006 18:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.