Началото на гроздобера в Харманли се превърна в празник

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 21, 2007 00:47

Началото на гроздобера в Харманли се превърна в  празник

С празничен водосвет и молитва за благополучие, отслужени от трима свещеника откриха гроздобера на винените лозя в харманлийския край. Събитието бе организирано от винарна ,,Терра Тангра“. На него бяха дошли много техни колеги лозари от областта, бизнесмени, банкери. След ритуалното откъсване на първия грозд, гостите имаха възможност да опитат едни от най добрите вина, произведени тук.

разникът продължи с богата празнична трапеза. Големите бъчви ,,барик“ служиха за маси, а за доброто настроение на гостите се погрижиха оркестър и народни певици.
Поради топлото лято и горещите температури гроздето събра нужната захарност и вече е готово за беритба. Въпреки големите горещини и сухото време тазгодишната гроздова реколта ще се окаже много добра. Условията са били максимална пречка срещу развитието на каквито и да е болести.
Откриването на гроздобера в харманлийско се превърна в народен празник, който се почита от всички лозари. От няколко години той се чества все по атрактивно, защото бяха засадени много нови масиви лозя. Този ден се използва като повод да се благодари за добрата реколта и сбъднатите молитви.
Гроздоберът е време за празнуване и за отправяне на благодарност към хората, които са полагали грижи за лозята през цялата година. “Затова искам да благодаря на целия управленски екип лозари, които са главните ,,виновници“ за добрата реколта. В лозята работят много роми и голяма част от хубавото грозде се произвежда именно от тези хора”, споделя Зайчев – баща и предполага, че доста усилия е коствало на агрономите, докато ги научат. “Сега някои от тях могат да режат лозето си по-добре от мен”, казва той. Има хора, които работят тук още от създаването на насажденията и нямат намерение да напускат. Това говори за някаква привързаност на тези хора.
“През следващите години в нашия регион ще бъдат засадени 30 хиляди декара лозя”, прогнозира Н. Зайчев. В момента те са около 15 хиляди. “Нашия край, Южния Сакар ще се обособи като винарски регион”, твърди той. “Ще има десетки винарни, по подобие на Франция”.
Във фирмата ,,Терра тангра “ работи цялата фамилия Зайчеви. Бащата Никола, синът Емил, дъщерята Петя, снахата Диана и двете внучки. Третата е все още в бебешка количка, гледана от баба си. Тя също присъстваше на гроздобера. Може би точно така започва приемствеността.
Те започват сериозния лозарски бизнес със създаване на маточници през 2001 година. Преди това внасят базов материал от Франция на сериозна цена – по 7 марки лозичката. Правят от него посадъчен материал за първите си 400 дка лозя. В момента те са единствени в страната, които работят по картонажния метод, при който лозичката се засажда със саксийка в земята. По този начин лозето започва плододаване година по-рано.
Освен собствените си, и много други лозя из цялата страна са засадени с посадъчен материал, произведен тук. Хиляди декара вече дават качествено грозде, от което се произвеждат много добри вина. В техните масиви, които са 3 000 декара, са засети 24 вида бели и червени сортове вина. Тази година по проект ще създадат още 800.
В момента при тях работят стотина човека. Имат три млади технолога, които се грижат за спазването на правилата. Съчетанието на добра технология, прецизно подбрани сортове мотивиран персонал са част от успеха на фирмата.

Винарна ,,Терра Тангра“ (земята на Тангра) е известна не само в региона. Макар и кратка, историята на фирмата е белязана от непрекъснати успехи в този бранш на национално ниво. Засаждат първите лозя през 2003 година, а три години по-късно идва и признанието за произведеното от тях вино.

През 2006 година ,,Терра Тангра“ печели един златен и два сребърни медала от ,,Винария“. През следващата година успехът се умножава. На престижното изложение на вина в Пловдив те вече имат 8 златни и 4 сребърни медала. Последват признания и на чуждестранни изложения. В Прага им дават награда за най-добро чуждестранно вино на тяхното изложение. Медал имат и от Дюселдорф и най-важно от Бордо, Франция. В момента изнасят вината си в Белгия, Англия и Русия.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 21, 2007 00:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама