Иван Вълчев е живата история на Харманлийската поща, част 2

Георги Николов
От Георги Николов септември 20, 2007 03:20

Иван Вълчев е живата история на Харманлийската поща, част 2

Продължава от миналия брой

Именно за това време разправя, че телефоните в града били цифром и словом 71. Всички служебни и само два частни – единият на началника на пощата, естествено, Стефан Галактионов тогава, а другият бил инсталиран в дома на Марко Грънчев, шофьора на околийския началник – да можел по всяко време да му звъни за колата.

Харманлийските телефони – и служебни и частни – постепенно се множат, а Иван напредва в пощенската йерархия и след стажуване по всички гишета става титулярен чиновник. И той, и останалите пощенски служители са докарани един път в лятна, друг път в зимна униформа, но никак не са закопчани. По думите на бай Иван в харманлийската поща тогава имало най-малко пет контрольори висшисти, някои от тях завършили в чужбина, като контрольорът по приходите на телефонната служба Пачко Николов, щудирал дори във Франция. Сред тия кадри – улегнали и учени хора – череповецът с полувисшето телеграфопощенско образование от София не се чувства до-долу, но не се и надценява. Когато веднъж от управлението в Хасково идват да го калесват за пощенски началник в Харманли, той отказва именно от тези съображения. Бай Иван си знае – партийната линия е едно, човешката и професионална – друго. Все пак преценява, че по според възможностите му на този негов етап е началническото място на пощата в Черепово, родното село, и без колебание го заема за две-три години, докато пак не се завърне в РСС – Харманли.

Това вече е времето, когато харманлийската поща не само е разширила чувствително телефонните си абонати и въобще всички услуги, ами гледа как да се измъкне от теснотията в сградата до Гърбавия мост. Тогава пощенски началник е Васил Иванов и двамата с Иван Вълчев подемат десетгодишна епична борба за построяването на нова поща в Харманли. Търчат до министерството на съобщенията в София, до всякакви инстанции, докато най- сетне през 1968 година се решава новата харманлийска поща да се вдигне не баш в центъра на града, а на края на улица „Баучер“, там където тогава се намира старата къща на възрожденеца Дялко Милковски. Мястото обаче иска да огледа лично министърът на съобщенията Пенчо Кубадински и пристига в Харманли. Около него сноват и тогавашните партийни фактори в града и окръга Недялко Николов, Господин Корцанов, Христо Апостолов, и тогавашният харманлийски кмет Кольо Недялков. Кубадински поглежда ту къщата на Милковски, ту мястото на площада, баш в центъра на града, и отсича: „Ако искате нова поща в Харманли, ей тука й е мястото, ако не, аз поща в Харманли няма да ви строя!“ Така с точното си – не само за лов – око Кубадински в крайна сметка става причина в Харманли пощата да е най-подходящото и лично място, което не биха отрекли и от БТК сега.

Само за три години, от 1969-а до 1973-а сградата е построена, но по време на строителството й се срутва част от плочата на петия етаж. Така че харманлийската поща по едно време все пак пада, но само в буквалния смисъл. А и, както разказва бай Иван, след аварията тя била така укрепена от Стройрайона, че сега можела да издържи и земетресение от седма-осма по Рихтер.

Иван Вълчев укрепва пък пощенския колектив, докато го ръководи като началник от 1974 – 1985 г. Всички знаят, че не е спуснат на това място с парашут, макар да го подпира партията – тръгнал е човекът отдолу, минал е през всички пощенски служби и отбира от всичко. По негово време в Харманли се прекарват ония 6500 телефона и 2000 радиоточки. И не само се прекарват, ами и образцово поддържат.

Заедно с 11-те му началнически години бай Иван натрупва в харманлийската поща завидните 42 години стаж. А и стажът му като пенсионер също не е за подценяване -23 години вече. И харманлийци, които така са навикнали с любезността му, и днес като им се развали телефон, търсят него да ходатайства за по-бързото му оправяне. А той самият казва, че цял живот професията му била такава – във всяка къща да влезе и навсякъде добро да направи

Георги Николов
От Георги Николов септември 20, 2007 03:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.