Кандидатът на ГЕРБ обеща масирано озеленяване и благоустрояване

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 21, 2007 03:07

Кандидатът на ГЕРБ обеща масирано озеленяване и благоустрояване

ГЕРБ официално обяви кандидата си за кмет на община Харманли във вторник в залата на ДА. Той е 44-годишният безпартиен инж. Гроздан Грозев.

На събранието присъстваха лидерът на бойкоборисовата партия в Хасково Иван Петров, председателят на СДС – Харманли Пламен  Манолов, Катя Господинова от НДСВ и Михаил. Михайлов – представител на ромска организация. Събранието бе водено от местния лидер Д. Шаламанов.

Гайдарят бай Христо Шопов и слайд шоу с приятни и неприятни картини от общината подгряваха публиката преди началото на срещата, чийто старт бе даден след пристигането на гостите от Хасково.

В подробно представяне инж. Грозев описа трудовата си биография през последните 16 години. Част от нея е свързана с община Харманли, от дните, когато е работил като началник на ТСУ. Запознат с проблемите на града, той заяви, че е дошъл моментът, в който да се сложи край на пасивното отношение към тях, които, според него, са решими.

Инж. Грозев представи вижданията си за управлението на общината в три насоки: чисто администриране, градоустройство и благоустрояване и хуманитарни дейности. Според него докато последната сфера не може да се управлява от общината, то в първите две това е възможно. В сферата на културата и образованието трябва да се създадат условия за тяхното самоуправление и развитие, сподели той.

Кандидатът за кмет отчете тенденция за намаляване на средствата за капиталови разходи в бюджета на община Харманли през последните години. Констатираното увеличение на бюджета, според него това не е нормално.

Той риторично зададе въпроса,относно продажбата на общински предприятия през последните години, къде са парите от тях и какво се създаде с тях, защо не са инвестирани отново в икономиката. Претендентът за кметското място даде за пример колко техника е имало в БКС, Търговията и Хлебозавода. Според него тези ресурси трябва да се управляват по-прозрачно и по-честно.

Намеренията му са да направи програма за управление, която да създаде устойчиво развитие на града. И още – да се създаде икономическа система, която да се самовъзпроизвежда.

Това е място, където се дават обещания, затова използвам възможността да го направя, каза той. Ако бъда избран ще направя едно масирано озеленяване и благоустрояване на Харманли. Градът в момента изглежда като картичка от 80-те и началото на 90-те години. Трябва да се смени обликът му и да стане по-модерен. Това е стремеж и основната цел на едно управление, каза той. Основна цел за него ще бъде насочена към повишаването на жизнения стандарт на хората, като наред с това ще работи в областта на публично частното партньорство в целия спектър на тези дейности с местни бизнесмени. За него това е един от първите приоритети. “Ще имаме уникалната възможност да взимаме пари от най-различни фондове, но за това са необходими подготвени хора”. Имаме ли ги, попита той, ако трябва ще привлечем други.

“Трябва да престанем да стимулираме нашите деца да напускат града”, категоричен е инж. Грозев. В това отношение може много да се направи и аз имам сериозни амбиции в тази насока. По-нататък той обясни, че има идея за екип и възможност да подбере хора, които могат и искат да работят.

От присъстващите в залата му бяха зададени въпроси. На единия от тях по какви критерии ще се подбират служителите, инж. Грозев отговори: “Има дефицит на кадри, затова, за да задържим хората, трябва да имат мотивация и хъс за работа”. Д. Шаламанов, като лидер на ГЕРБ в Харманли, обеща, че няма да се месят в политиката на кмета за назначаване, даже ще му помагат.

Защо подкрепят инж. Гроздан Грозев?

Присъстващите коалиционни партньори изказаха своите съображения защо подкрепят именно този кандидат кмет.

За Пламен Манолов е чест да представлява СДС в Харманли и да подкрепя кандидатурата на Грозев. Това е израз на дясната воля. “Гласувайте, за да участвате в управлението! Нека Бог да ни пази!”, каза той

Адвокат Катя Господинова отбеляза, че мястото на НДСВ е заедно с ГЕРБ. Според Грозев е достойна личност, която може успешно да ръководи. Тя пожела успех на коалицията!

Заради проблеми с гласните струни на М. Геооргиев, приветствието от него прочете Филип Рашков от младежката организация. Той каза, че за 4 години в тяхната махала не е направено нищо. “На теория уж сме равни, а на практика не” , описа той неравностойното отношение към ромите в Харманли.

Мнението на специалиста за разширението на бул. ,,България“

Гроздан Грозев

Гроздан Грозев

“Не очаквайте да кажа, че това е ужасно или пък чудесно”, каза инж. Грозев при представянето му за кандидат-кмет. “Аз съм за това да се прави модернизация, реконструкция и подобрения в града. В конкретния случай въпросът е и как се правят. Разширението на булеварда е условно, не засяга прилежащи имоти. Рамката си остава същата. Разширява се уличното платно за сметка на тротоарите и зелените площи. Въпрос на професионална преценка е доколко е необходимо това. Има съвременни методи, по които се изследва тази необходимост и се доказва. В случая аз специално не подкрепям това разширение за сметка на зеленината.

Първо трафикът може да се облекчи, ако бяха направени така наречените джобове за паркиране между дърветата. Това решава частично проблема със задръстването, но запазва това, което е ценно и важно.

В отсечката от ул. ,,Асен Златаров“ и Пътното се направи канализация, но в другите не се положи изключително важната грижа да се подмени подземната инфраструктура. Не се изгради канална тръбна мрежа, и когато има необходимост кабелите да минават през нея. Всички тези неща компрометират проекта. Не отричам необходимостта от такива подобрения, но те трябва да се правят професионално, с респект и внимание. Усещам някакво намерение това да се направи на инат. Подобни решения трябва да се вземат след дискусия”.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 21, 2007 03:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама