Министър дискутира проблемите на образованието с педагози и директори

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2020 09:11

Министър дискутира проблемите на образованието с педагози и директори

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев проведе няколко срещи в областта, където обсъди проблемите на образователната система. Първото му посещение бе Симеоновград. Тук той се срещна с директори, учители и местната управа. Разговорите бяха в СУ „Св. Кл. Охридски” и в зала на общинска администрация.
Господин Вълчев сподели, че това е 115-та община, която посещава, и навсякъде срещите и разговорите му с хората са най-важните. На тях коментират възпитателна работа в училищата, работа с родителите, повишаване квалификацията на учителите, обсъждат се още и различни организационни въпроси.
Министърът сподели, че основните политики за образованието са връщане и приобщаване на всяко едно дете в училище, за да го посещава то ежедневно. „Трябва да използваме всички инструменти, с които разполагаме, да ги приобщим ефективно и да повишим образователните резултати“, каза той.
Акцентира, че трябва да се използва механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на учениците в училище. За тази цел трябва да се организира и регулярен обмен на информация между ангажираните институции и координиране на техните действия.
Министърът поиска информация за това къде отиват след 7 клас учениците, доколко миграцията се отразява на техния процес, има ли увеличение на средния брой години, които учат децата, ходят ли на сезонна работа през учебната година – да берат маслини, портокали, грозде. Интересуваше се дали има разлика при децата, които са посещавали детски градини и тези, които не са.
Сподели свое наблюдение, че има промяна в поведението на тези български мигранти, които живеят известно време в чужбина и после се връщат. При тях се забе-лязва положителна промяна в отношението им към образованието. Педагозите потвърдиха това негово мнение, те също са забелязали, че след връщането им родителите настояват децата да ходят редовно на училище и да повишават образованието си.
Статистиката, според Красимир Вълчев, по-казва, че през последните 2 – 3 години миграцията се е увеличила, предимно при хора с по-ниско образование, а при тези с по-високо се наблюдава тенденция за завръщане в страната ни.
За миграцията в Симеоновград домакините споделиха, че е епизодична. Преди семействата са ходили в Гърция, след това в Испания и Ирландия, сега пътуват за Германия. Живеят там по 3 – 4 месеца, регистрират се за техните помощи и не се плашат от спирането на българските, които биха получавали тук, защото те са 35 лева.
Два проблема очерта Теодорина Иванова – директор на училището. Единият е, че липсват педагози в града и затова немалка част от екипа са от днруги градове. Освен това, много ученици отиват да учат в гълъбовски училища, вместо да останат в града.
По въпроса за таксите в детските градини министър Вълчев съобщи, че се правят проучвания, които става ясно, че техният размер е възпиращ фактор за много семейства. Той информира, че в министерството има средства за покриване на малко над 50% от таксите на всички децата от детските градини и това щяло да стане от 15 септември. Според него това е най-силната интеграционна мярка, като в подкрепа каза, че Франция вече я е приложила.
В хода на разговора стана ясно, че в общината процентът на ромските ученици е доминиращ. По думите на министъра, през следващите 10 години, това, което ще ни дърпа назад, ще е недостигът на хора и неизбежно ще разчитаме на децата от ромски произход. Тези, които се пенсионират, са 50% повече от тези, които стават работници. Цели сектори, като строителство, туризъм и технически отрасли, ще разчитат на тях.
След разговора с педагозите, министър Вълчев проведе още една среща, но вече в сградата на общинска администрация, където го очакваше кметът Милена Рангелова. Тя го запозна със състоянието на училищата мрежа в общината.

С министъра бе областният управител Стефка Здравкова, народният представител Георги Станков, по чието настояване е визитата на министъра специално за Симеоновград, и Христина Боева, началник Регионалното управление на образованието в Хасково.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2020 09:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.