Министър дискутира проблемите на образованието с педагози и директори

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2020 09:11

Министър дискутира проблемите на образованието с педагози и директори

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев проведе няколко срещи в областта, където обсъди проблемите на образователната система. Първото му посещение бе Симеоновград. Тук той се срещна с директори, учители и местната управа. Разговорите бяха в СУ „Св. Кл. Охридски” и в зала на общинска администрация.
Господин Вълчев сподели, че това е 115-та община, която посещава, и навсякъде срещите и разговорите му с хората са най-важните. На тях коментират възпитателна работа в училищата, работа с родителите, повишаване квалификацията на учителите, обсъждат се още и различни организационни въпроси.
Министърът сподели, че основните политики за образованието са връщане и приобщаване на всяко едно дете в училище, за да го посещава то ежедневно. „Трябва да използваме всички инструменти, с които разполагаме, да ги приобщим ефективно и да повишим образователните резултати“, каза той.
Акцентира, че трябва да се използва механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане на учениците в училище. За тази цел трябва да се организира и регулярен обмен на информация между ангажираните институции и координиране на техните действия.
Министърът поиска информация за това къде отиват след 7 клас учениците, доколко миграцията се отразява на техния процес, има ли увеличение на средния брой години, които учат децата, ходят ли на сезонна работа през учебната година – да берат маслини, портокали, грозде. Интересуваше се дали има разлика при децата, които са посещавали детски градини и тези, които не са.
Сподели свое наблюдение, че има промяна в поведението на тези български мигранти, които живеят известно време в чужбина и после се връщат. При тях се забе-лязва положителна промяна в отношението им към образованието. Педагозите потвърдиха това негово мнение, те също са забелязали, че след връщането им родителите настояват децата да ходят редовно на училище и да повишават образованието си.
Статистиката, според Красимир Вълчев, по-казва, че през последните 2 – 3 години миграцията се е увеличила, предимно при хора с по-ниско образование, а при тези с по-високо се наблюдава тенденция за завръщане в страната ни.
За миграцията в Симеоновград домакините споделиха, че е епизодична. Преди семействата са ходили в Гърция, след това в Испания и Ирландия, сега пътуват за Германия. Живеят там по 3 – 4 месеца, регистрират се за техните помощи и не се плашат от спирането на българските, които биха получавали тук, защото те са 35 лева.
Два проблема очерта Теодорина Иванова – директор на училището. Единият е, че липсват педагози в града и затова немалка част от екипа са от днруги градове. Освен това, много ученици отиват да учат в гълъбовски училища, вместо да останат в града.
По въпроса за таксите в детските градини министър Вълчев съобщи, че се правят проучвания, които става ясно, че техният размер е възпиращ фактор за много семейства. Той информира, че в министерството има средства за покриване на малко над 50% от таксите на всички децата от детските градини и това щяло да стане от 15 септември. Според него това е най-силната интеграционна мярка, като в подкрепа каза, че Франция вече я е приложила.
В хода на разговора стана ясно, че в общината процентът на ромските ученици е доминиращ. По думите на министъра, през следващите 10 години, това, което ще ни дърпа назад, ще е недостигът на хора и неизбежно ще разчитаме на децата от ромски произход. Тези, които се пенсионират, са 50% повече от тези, които стават работници. Цели сектори, като строителство, туризъм и технически отрасли, ще разчитат на тях.
След разговора с педагозите, министър Вълчев проведе още една среща, но вече в сградата на общинска администрация, където го очакваше кметът Милена Рангелова. Тя го запозна със състоянието на училищата мрежа в общината.

С министъра бе областният управител Стефка Здравкова, народният представител Георги Станков, по чието настояване е визитата на министъра специално за Симеоновград, и Христина Боева, началник Регионалното управление на образованието в Хасково.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2020 09:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама