Мнозинството в ОбС – Тополовград прие бюджета на Общината наполовина

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2020 08:03

Мнозинството в ОбС – Тополовград прие бюджета на Общината наполовина

Акценти

  • С гласуването се блокира разпределението на средствата за спорт, за читалища, за болницата

Свързани публикации

Само отделни точки от докладната за приемането на бюджета на Община Тополовград за 2020 година бяха приети на последната сесия на ОбС. Няколко съветници в продължение на няколко часа се „упражняваха“ върху най-важния документ на общината. В резултат на това бе гласувана общата рамка на бюджета за 2020 година от 13 077 774 лева. Не бяха приети приложенията със списъка на капиталовите разходи, разчетът на целевите разходи и държавните субсидии – 229 680 лева за читалищата, 23 500 лева за спортните клубове, 1 300 лева за организации с нестопанска цел и 100 000 лева за „СБАЛВБ – Тополовград“ ЕООД.
Така на практика мнозинството блокира и друга докладна, отнасяща се за отпускане на помощ на семейство за погребение.
В местния парламент се обособи мнозинство от местните парламентаристи от Червената партия, ГЕРБ и БДЦ. То гласува против всички докладни, които са предложени от техния опонент на изборите – Божин Божинов.
Инициатор на някои от предложения бе юристът Кера Спирова от групата на БСП. Тя поиска, а мнозинството гласува, Общинският музей да бъде изваден от списъка със второстепенните разпоредители с бюджетни средства. Юристът на Общината Яна Хлебарова обясни, че през 2015 година Законът за културното наследство определи всички държавни и общински музеи като второстепенни разпоредители, но не бе чута от новосъздаденото мнозинство в местния парламент.
Напразни останаха и доводите на ОбА, че това решение може да осуети влизането на 165 000 лева от проект, който се реализира от музея. В момента за това има дело във ВАС и след неговото решение тези пари ще бъдат отблокирани. Ако тази структура не съществува, пари няма къде да бъдат преведени. Нещо повече, може Общината да бъде принудена да възстанови всички средства по този проект, които са около 300 000 лева.
Не бе подкрепена и докладната, с която се искаше детската градина в село Синапово да се влее в „Щастливо детство“, с което се цели оптимизиране на структурата.
Недостигът на средствата в бюджета на детските градини в общината е 138 650 лева. Това се дължи на тенденцията за намаляване броя на децата и промените в нормативните документи за работните заплати на персонала в системата на образованието, довели до невъзможност да се обезпечат цялостно разходите за детските заведения. След направен анализ икономистите на общината са достигнали до извода, че дефицитът може да се компенсира чрез преобразуване на тези заведения.
С друго предложение, направено от Кера Спирова, се прие Общинският съвет да приема решението за изплащане на заплатите на работещите по социални програми при наличие на свободни средства в местния бюджет, вместо както досега кметът е решавал. А това се налага, тъй като е честа практика държавата със закъснение да превежда месечните трудови възнаграждения на работещите по социални програми, а дотогава общината при възможност ги изплаща.
В проекто-бюджета е записано, че общата рамка е 13 077 774 лева. Местните приходи се предвижда да са 6 668 086 лева, а за държавните дейности правителството ще отпусне 6 409 668.
През 2016 година други съветници се упражняваха върху бюджета, а опозицията блокира приемането му от първия път. Тогава най-фрапиращо бе предложението, в което вносителите самоволно бяха заложили увеличение на държавната субсидия от 155 760 на 188 760 лева. Предложението е абсурдно, защото субсидията за всяка община се определя със закон и може да се променя само от Народното събрание, не и от Общинските съвети.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 1, 2020 08:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама