Мария Киркова: “Няма да има финансиране за ВиК сектора в общините, които не са част от Асоциацията“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 12, 2016 08:10

Мария Киркова: “Няма да има финансиране за ВиК  сектора в общините, които не са част от  Асоциацията“

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 14/651, година XIV, 8-14 април 2016

Свързани публикации

Госпожо Киркова, Харманли предстои да стане член на ВиК Асоциацията. Каква е ролята на тази нова организация?
Това е новата форма на управление на ВиК сектора, чрез която се опре-деля политиката по водоснабдяване и канализация. В Асоциацията членуват държавата и общините, включени в област Хасково. Интересите на държавата ще се представляват – от областния управител, а тези на общините от кметовете, които ще имат пропорционален глас според броя на населението си. Целта на Асоциацията е да изработи справедливи критерии, така че едната част от населението да не е ощетена за сметка на други.

Как ще се преценява в коя община какво ще се изгражда?
Процедурата започва с изготвяне на прединвестиционно проучване (ПИП) за цялата Хасковска област, обхващаща Генералния план по водоснабдяване и канализация. ПИП се възлагат от МРРБ и се финансират от Световната банка. След това Асоциацията ще определи приоритетите.
До края на 2015 г. всяка община имаше възможност да кандидатства самостоятелно за изграждане и рехабилитация на подземната инфраструктура. За съжаление ние сме пропуснали цели два програмни периода от 8 години, за които бенефициенти бяха общините. За пример: две общини от областта – Свиленград и Димитровград, се справиха и изградиха цялостни водни цикли. От 2016 г. единствено Асоциацията е възможност за европейско финансиране на ВиК сектора.

Ние нали също направихме пречиствателна станция?
Да, в Харманли преди години чрез общински и държавни средства се финансира изграждане на пречиствателно съоръжение за обезманганяване. Построило се е нещо, за което се е смятало, че ще бъде от полза за хората преди години. Но технологията, с която съоръжението е снабдено, е озониране и е една от най-скъпите.
Според мен първо е трябвало да се подмени старата и амортизирана преносна мрежа, по която сега се губи 80% от питейната вода.

Но за нея има подписан Акт 15?
Да, има подписан Акт 15, затова че е завършен обектът, а дали има необходимата обосновка? Знам, че я няма. В момента съдържанието на манган във водата намаля и в повечето месеци на годината той е под допустимите стойности, посочени в Наредба № 9 на Министерството на здравеопазването.
Ако бъде въведено в експлоатация пречиствателното съоръжение за обезманганяване, само от амортизационни отчисления цената на водата в Харманли ще се вдигне, както стана в Хасково.
Като европейски град Харманли има нужда от пречиствателно съоръжение за отпадните води. Държавата бе поставила задача до края на 2009 г. всички населени места до 10 000 еквивалент жители да имат изградени станции за отпадни води. В Харманли се е стигнало до етап на идеен проект и в продължение на изминалите 4 години не е прескочена тази фаза. Така тази възможност за европейско финансиране е пропусната.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 12, 2016 08:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама