Маргарита Георгиева – зам.-кмет на община Тополовград: “Първият сняг донесе проблеми”

Тонка Славкова
От Тонка Славкова януари 9, 2016 10:53

Маргарита Георгиева – зам.-кмет на община  Тополовград: “Първият сняг донесе проблеми”

Госпожо Георгиева, честита Нова година! Как започна тя?
Честита и на вас! Новата година започна с първия сняг, на който не можахме да се зарадваме заради проблемите, които ни донесе.

Да, те са видни, усетиха се още в първия работен ден. Каква беше обстановката в общината след първата снежна покривка?
За съжаление затруднена, въпреки, че това, което общината трябваше да свърши като предварителна работа, свършихме навреме – сключихме договор с ЕТ “Сарабашев-М” за зимно поддържане, снегопочистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа. За разчистването на пътищата от Републиканската пътна мрежа разчитаме на РП “Пътища” На 4 декември осъмнахме със затрупани от сняг пътища, което повлече след себе си и други проблеми.

Какви затруднения създадоха неразчистените пътища?
Още сутринта на първия работен ден кметовете на населените места сигнализираха за непочистени пътища, които са затруднили търговските фирми, превозвачите, пътуващите. Непроходими бяха пътищата до Радовец и Светлина и там не можаха да стигнат колите, които снабдяват с хляб. С благодарност се обръщам към фирма “Симид” за съдействието. С тяхно превозно средство селата се снабдиха с хляб.
Наложи се да обявим неприсъствен ден за училищата в Орешник, Устрем, Радовец, Синапово и Хлябово, тъй като там учат пътуващи ученици от други селища. Обявихме дните от 4 до 6 януари за неработещи за детските градини в Орешник, Хлябово и Синапово.

Как обясниха от Районното пътно управление и фирмата, ангажирана със снегопочистването, създалата се обстановка?
От проведените разговори с г-н Велик Зафиров стана ясно, че за разчистването на пътищата от Републиканската пътна мрежа разполагат с една машина, която не може да бъде едновременно навсякъде и приоритетно се е заела с разчистването на пътя в местността Звездата. Почистването на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа се извършва с пет машини, но също не може да стане едновременно. Фирмата почиства главните улици, а за вътрешните пресечки се грижи общината. От фирмата ни увериха, че правят възможното, дори помогнаха на Пътното управление в разчистването на пътищата до Радовец и Българска поляна, поради повреда на тяхната техника. За селата общината осигурява гориво, а машините за почистване ангажират кметовете. Това обикновено става с местни възможности.

В много лошо състояние бяха вътрешните улици в града, пресечките, пътищата, водещи до търговски обекти и други. За тях се грижи общината нали?
Да, така е. Още от сутринта двата багера, с които разполагаме, започнаха работа и не спряха до окончателното разчистване, но за да става всичко по-бързо трябват повече хора и техника. Всичко ще влезе в нормалния си ритъм, но със сигурност е нужно да се действа експедитивно и навреме. Сама се уверихте, че до обяд на 4 декември всичко беше разчистено и нормализирано. Проходимостта на тротоарите е също важно нещо. За тях трябва да се грижим сами. Никоя фирма няма да ни ги почисти. Искам да се обърна към гражданите и да ги помоля да разчистват, ако не целия тротоар, то поне да прокарват пътечка край дома си, за да може да се преминава. Същия апел отправям и към собствениците на магазини, фирми, към ръководителите на учреждения, институции, да се грижат за почистването, за да бъде по-лесно преминаването. Още нещо искам да поставя като проблем. Сега, когато се ползва твърдо гориво, някои хора изсипват горяща пепел в съдовете за смет, което води до запалване и това ги поврежда. Други пък хвърлят пепелта направо на тротоара и замърсяват. Умолявам ги да не правят това.

Освен проблемите със снега, как започна новата година за Общинската администрация?
Ако изключим посочените проблеми, първият работен ден на Новата година започна с настроение. Хората се поздравяваха, споделяха как са изкарали празниците и се захванаха със задачите си. Приключихме добре миналата година. Искам да пожелая на всички колеги ползотворна и творческа работа през Новата година, на всички жители на общината здраве, много сговор в семействата, добруване, спокойна, спорна и успешна година.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова януари 9, 2016 10:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама