Левите са против общината да дава пари за общинските институции

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 12, 2016 11:30 Updated

Левите са против общината да дава пари за общинските институции

На всички докладни, свързани с отпускането на пари на общински институции, левите съветници в Харманли гласуваха „против“ и „въздържал се“ без да изтъкват сериозни мотиви за това.
За ремонта на пътя Иваново – Лешниково кметът искаше той да се извърши от общинското предприятие. Според Михаил Лисков така се заобикалял Законът за обществените поръчки. Общинското предприятие нямало техниката да ремонтира този път. Затова не подкрепиха това решение.
За “Горска компания” се искаше да купят две лади Нива и товарен автомобил.
Левите отново гласуваха против без да обясняват.
Диляна Комитова стана и защити отпускането на заем за МИГ-а, но след това гласува „въздържал се“.
В други докладни, в които се искаше промяна на капиталови разходи по бюджета на общината и на ОП „Чистота“, пак бяха против.
За детската площадка в село Шишманово пак не искаха да дадат пари.
За покупката на метачен автомобил левите се снишиха.
За пари за достъпна среда в обществените сгради и асансьор на ОбА замълчаха.
Докато на повечето си отрицателни решения те не дадоха обяснения, коментарите им по докладната, с която от ЦНСТ за деца и младежи с увреждания с която се искаше да им разрешат да купят камери, бяха иронични.
В докладната се искаше да се направи видеонаблюдение в двора и общите помещения. Левите поискаха да знаят защо е нужно това и в общата стая
„Видеонаблюдението в общите помещения не е забранено, отговаря на Наредбите и е необходимо, защото един детегледач гледа едновременно 13 деца и младежи с увреждания. Той не е медицинско лице и не може да различи симптоми на нови заболявания, които се появяват на децата. Необходими са още един чифт очи, за по-добрата сигурност и спокойствие на децата“, поясни Мара Янева, директор на дома.
Левите не дадоха гласа си, но докладната бе приета от останалите.
Съгласно промяна в закона ОбС прие промяна в Наредба за определяне размера на местните данъци, като се определя 300 лева данък на таксиметров автомобил.
Въпреки че законът го изисква, от ляво отново се въздържаха.

Бюджетът на минус, заради 1.6 млн. похарчени от Лисков

Докато не се избият предизборните харчове от 1.6 милиона лева на бившия кмет Михаил Лисков, бюджетът на община Харманли ще бъде на минус. Това стана ясно на последната сесия, когато в ОбС бе внесена докладна от кмета Мария Киркова. В нея бе отчетено, че местните приходи са 38% изпълнение за полугодието, което е твърде малко.
Разходите и тази година не са по-различни от миналогодишните, но изкуственото завишение на бюджета с наследения дефицит, намаля процентът на изпълнение на приходите.
Общинският съветник Михаил Лисков нарече изпълнението провал. Той наведе глава, когато кметът Мария Киркова му обясни търпеливо, какво е причината за това и за дефицита, оставен от него. Цифрите, показват, че по негово време близо 860 000 целеви разходи са се изпарили от хазната, други 867 хиляди са просрочени вземания. За тяхното събиране през последните десетина години не е правено нищо сериозно. Освен това общината има наследен дълг за ремонт на улици от 2,5 милиона, на който ще трябва да се плащат 600 000 лв лихви.
Единственият начин липсите да се избият е като са правят съкращения в разходите. За да влезнат в бюджета, като счетоводна операция, те трябва да се заложат като приходи. 1.6 милиона лева липсващи пари в 16 милионния бюджет не може да се избие за 6 месеца. „Срокът е твърде кратък, за да давате определения за изпълението на бюджета, каза Киркова на Лисков. Затова докато дефицитът се стопи (а това не може да стане даже и за година), ще фигурира като неизпълнение в бюджета.
Харченето на целеви средства, не по тяхното предназначение, е грубо нарушение на Закона за публичните финанси. То подлежи на санкции при първа проверка на Финансовата инспекция, този който го е направил ще бъде глобен.
Има просрочени задължения, които не са събирани през последните десетина години.

Още от Сесията на Харманли:

Дона Господинова ще изпълнява длъжността кмет на с. Доситеево, след като сегашния Митко Вълчев е в дългосрочен отпуск по болест. Това решиха съветниците на последната сесия на ОбС – Харманли. В друга точка те удължиха срока на договора на д-р Златка Чанкова за управление на „МБАЛ – Харманли“ ЕООД с още три години.
Съветниците гласуваха сградата на ул. „Ал. Константинов“ №124 да бъде премахната. Това е стърчащата конструкция, предназначена за Гимназия. Според Тончо Тончев, началник на ТУ и С, сградата не може да поеме собственото си тегло, а камо ли да е училище. Подобна ще е и съдбата на другата сграда на тази улица, за чиято събаряне вече има взето решение. Прие се и финансов отчет на „МБАЛ – Харманли“ ЕООД за периода 01.01.2016 г. – 30.06.2016 г. Същото сториха и с отчет на „МЦ 1 – Харманли“ ЕООД за периода 01.01.2016 г. – 30.06.2016 г.
Директорите на още две общински предприятия се отчетоха за работата си пред първото полугодие за тази година. Това са „ЦРДМ“ ЕООД и „Екоресурс“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 12, 2016 11:30 Updated
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Антон октомври 12, 18:17

    относно лелите които са в ЦНСТДМУ как успяват да си поспиват от 13:30 до 17:00 часа и от 23:00 до 05:00 часа а немогат да следят състоянието на децата и техните симптоми, тая община е много богата щом ще даде 5000 лева за 6 камери. БРАВО НЯМАТЕ РАВНИ.

    Отговори на този коментар
  2. Теа октомври 12, 15:57

    Комунистите още не могат да влязат в кожите си, че не са в управлението, стопират всяка инициатива и желание за работа и промяна в града на новото ръководство , защото са научени на мързел ,нежелание за поемане на отговорност, граничащо с безразличе …Срам и позор!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама