Мемориал на загинали летци, откриха край Георги Добрево

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 12, 2016 21:26

Мемориал на загинали летци, откриха край Георги Добрево

Акценти

  • Убитите от комунистите са летците Йордан Йорданов, Руси Русев и Николай Бошнаков
  • Награждавани са многократно, но са убити по време на комунистическата власт.

Свързани публикации

Мемориал на трима българския герои бе открит днес край село Георги Добрево. Той е посветен на летци, които непобедимо и гордо са летели в родното небе, а техния край е дошъл на земята, застреляни от граничари.

На възпоменателното тържество присъстваха бригаден генерал Иван Лалов, командир на авиобаза Граф Игнатиево, депутатите Милен Михов и Славчо Атанасов, кметът на Любимец – Анастас Анастасов, представител на клуб „Димитър Списаревски, близки и роднини на героите-летци

Отец Константин отслужи заупокойна молитва, а под звучите на представителния духов оркестър на ВВС – Пловдив на мемориала бяха поставени венци и цветя.

„Благодарни сме, че най-после душите на тези трима орли с незнайни гробове намериха покой. Днес те отново полетяха“, каза водещият церемонията. .

Преди 68 години тримата са застреляни от комунистическата власт на 25 километра от българо – турската граница „при опит да преминат границата“. Това е станало през нощта на 15 срещу 16 август 1948 г. Предадени са от информатор, който ги заблуждава за местоположението им и организира засада от граничен отряд и милиционери.

Убитите са летците поручик Йордан Йорданов, капитан Руси Русев от с. Иваново и капитан Николай Бошнаков от Плевен. И тримата са активни участници в отбраната на България от бомбардировките на на съюзниците през втората световна война. Награждавани са многократно, заслугите им се признават от всички. Но не и от комунистите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 12, 2016 21:26
Напиши коментар

1 Коментар

Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама