Купуването на гласове било присъщо на местните бизнесмени

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 17, 2009 21:36

Купуването на гласове било присъщо на местните бизнесмени

“Другарки и другари, благодаря за поканата”, бяха първите думи на народния представител Татяна Дончева пред харманлийските социалисти, от които бе издигната за кандидат-депутат за Европейския парламент. Тя харесала много площада и очаквала след като се раззелени да стане още по-хубав и искала да каже няколко думи за това какво постигнали и какво се е случило и какво им предстои, накратко това тя направи в продължение на 40 минути.
“Ние сме партията, на която се държи политическата система в страната. Това е толкава важно, че ако изтървем положението, това може да отключи деструктивни процеси”, каза тя. За десницата сподели, че е силно ерозирала. Според нея СДС и ДСБ имат общи листи за изборите, но това било само декорация. Подкрепяли ГЕРБ имагинерно. Къде са тези партии в Харманли, Симеоновград или Хасково? “Повече са табели, отколкото организации” – каза тя риторично и обясни, че десницата се представлявала от ГЕРБ и сега ние чакаме Крали Марко да дойде и да раздаде справедливост. Според Татяна  Дончева зад тази партия се крият неясни интереси.
“На „Атака“ и фразеологията им е празна”, бе лаконична тя.

Някои градове били превърнати в частни

Бизнес партиите имат интереси и тяхното навлизане в общинската власт стана през два избора за местни власти, констатира госпожа  Дончева и продължи. Националните избори и европейските са далечни и затова, а тези бизнес структури се насочиха към местните избори.
Имаме общини, които са частно притежание на бизнесмени. В Дупница те управляват града, те казват кой ще продава банички, кой ще бъде главен лекар, кой ще има бизнес с авто части или авто мивка. В същото време ,голяма част от гражданите се чувствали добре при този модел, а според Т. Дончева това противоречало на всякакви норми. За пример тя даде и Сандански, където Евро рома спечелила местни избори, без в града да има роми. Този град не е примитивен град, на границата е, но там всички гласуват за партия, която е притежание на един адвокат, се учуди тя. На тези места властта била в ръцете на хора, които я използвали, както си искат и даде още един пример – Несебър. В тези градове вотът е като стока – като тоалетна хартия, като дрехи или като нещо.
Тя призна, че започнали борбата с купуването на гласове много късно. Мерки за това се вземат, но не е въпросът да се сложат драстични наказания, а да се убедят хората. Може да се наказва много строго, но това не е средството за решение, хората трябва да знаят, че не трябва да го правят, затова трябва да им се разяснява. За развития свят, който има 200 години опит – няма проблем, но ние имаме.
Обобщи, тя допълни, че това, което стана в много градове е изключително тревожно. Тези неща са абстрактни за някои, но на наши конференции трябва да се говорят. Припомни, че са лява партия и защитават интересите на хора с по-ниски доходи, а бизнесът искал да претвори политиката като търговско дружество, затова нашата партия носи отговорност това нещо да бъде преодоляно.

Защо са важни тези избори? – зададе въпрос Татяна Дончева и продължи: “Не искам да коментирам изпълнени или не обещания. Ние имаме очакванията, че БСП като дойде на власт ще дойде и раздаване на пари. Токът ще спре да поскъпва, ще има големи пенсии. Част от тези неща са откровено нереалистични. Какво искаха хората да чуят в предизборната платформа през 2001г., написаха се толкова неща.
Започна с малко история: “БСП бе извън властта 8 години, а от 1997 до 2005 българската държавна администрация се промени концептуално. Дотогава базата й бе от 1945 – министерството отговаря за целия сектор – министърът отговаря за фирмите, определя заплати и цени, финансирането става като държавата разпределя парите. Смени се цялата тежест на искане на пари. Сега трябват проекти, които да се защитават, да има кадърни служители в общината, които да ги правят. Такава трансформация на държавна администрация е много мъчителна.
След голямото раздържавяване, министерствата вече не могат да управляват. Държавата трябва да си остави като собственост това, от което има нужда – енергията, водата, пътища. Пазарната икономика какво друго изисква по отношение на фабрики – приватизирани, и сега са в несъстоятелност. Много често няма драма – един собственик се сменя с друг.
Драмата с Кремиковци, символът за българската металургия, където 5000 души са на държавно подпомагане, а синдикати държат капанчета и печелят от комисионнни сделки. Докога държавата ще издържа 5 000 работници?
Ето такива неща текат в държавата, другарки и другари. Те не се вместват в нашите политически възприятия. Държавата има лимит на парите. 2.5 млн. пенсионери искат високи пенсии, но парите идват от работещи фирми. На нас ни трябват структури, които да произвеждат. Администрацията трябва да бъде по-малко, но добре платена.

Къде е нашата партия в това капиталистическо
общество?

Нашата държава има много малък коефициент на полезна дейност (КПД). Работим недостатъчно ефективно и това се отнася и за простите хора, и за висококвалифицираните специалисти. Няма бизнесмен, който да няма проблеми с набирането на персонал, било то със сервитьори или машиностроители.
Трябва да се направи така, че нашите хора в трудоспособна възраст да работят колкото може повече. Хората да работят на няколко места и почасово. За някои това е еретизъм.
Средното образование не е ориентирано правилно. На 18 години младите трябва да имат квалификация, която е нужна в населеното място. Ще трябва да се ориентират към такива професии, от които има нужда – дървообработване, туризъм или нещо друго.
Някои хора станаха милионери за една нощ и това е другото, което се роди в ценностите на младия човек. Щом като те видят това, си казват: защо да се хабим. Да си намерим начин, който да ни доставя лесен доход. В един преход допреди няколко години това е могло да става, сега – не може. И ние като партия трябва да преследваме тази хора, които са забогатели по този начин. За тези неща трябва много сериозна политика, а аз чувам стари фрази. Всякакво залитане по фразеология е вредно за нашата партия.
Да управляващ държава не е проста работа. Нашата партия трябва да обърне внимание на младите хора, на висшите учебни заведения, защото това ще е активът в общините, без който няма да имат влияние там. Като си отидат старците след 10 години, какво ще правим? Ще станем като СДС – ззедна клиентелистка партия. А са имали 100 хил. регистрирани членове.
Сегашната тройна коалиция – презряна, обвинявана в корупция. Задачата през 2005 година на Сергей бе да пази баланса по необходимост, затова той не на драго сърце върна на работа корумпиран Делян Пеевски. Заради компромиса, а не заради друго не реагира, когато след два месеца Доган да му казва: “сега ще си изядеш старата заповед.” Ако искаме нашия министър председател да има развързани ръце, той трябва да има подкрепа.
Френската революция приключи и 200 години тези хора строят. За 20 години у нас няколко пъти правим упражнението за демонтирането на системата. На мен не ми остана време и сили да го направим пак.

Коментар

Не решават проблемите, защото са част от тях

Татяна Дончева, както винаги бе откровена пред хората. В залата тя говори искрено. След това навън разговаря с бай Кольо от с. Иваново, обеща да му иде на гости, обясни му защо синът му не може да взима повече от 162 лева пенсия. Разговаря приятелски и с всички, които й отправяха въпроси. Всичко бе толкова искрено, че човек остава с впечатлението, че е такава и в работата си.
Малко преди това, пред побелелия електорат тя обясни, че братя Галеви си купили Дупница, но не каза защо са се срещали с техния министър Румен Петков, чиято работа е да ги вкара в затвора.
След това, притеснено сподели, че бизнесмени купували гласове, а е ясно, че това могат да го направят само тази, които дърпат от държавните и европейски пари, като Людмил Стойков, спонсора на техния президент Г. Първанов. Г-ца Дончева отново натърти, че те са лява партия и трябва да защитават интересите на бедните. Вероятно ще го правят като взимат пари от олигарсите сред техните редици. Нещо повече, по-нататък в лекцията си, пак искрено каза, че „ние като партия трябва да преследваме тези хора, които са забогатели по този начин“. Тя призна, че през 2001г., в предизборната платформа пишели такива хубави неща за това какво хората искали да чуят. Сега-казва-за тези неща трябва много сериозна политика, а аз чувам стари фрази.
Просто да се чуди човек на червената другарка. От осем години тя и колегите й са на власт, знаят най-важните проблеми, знаят и как да ги парират, а не правят нищо за разрешаването им.
Защо ли? Защото са част от тях!

Интервю

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 17, 2009 21:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама