Който купи свещи от другаде, за него камбана няма да бие

Христо Теодосиев
От Христо Теодосиев февруари 10, 2006 20:27

Който купи свещи от другаде, за него камбана няма да бие

Акценти

  • Християнско ли е по празниците цените в църквата да стават два пъти по-високи
  • Ще откаже ли Църковното настоятелство погребение на християнин

Свързани публикации

18 януари Атанасовден. Храмът „Света Богородица“ е пълен с хора, дошли да почетат големия християнски празник. Няколко по-възрастни жени се връщат, без дори да влязат в двора. На входа на църквата е изправен капак от ковчег. Това ги кара да мислят, че има погребение. Жените се прекръстват и си тръгват.

Повечето от посетителите вече знаят, че истината е друга – ковчегът е за продан. На входната врата виси надпис, от който става ясно, че който не купува ковчези и други консумативи от църквата, за него камбана няма да бие. Тази е причината жителка от село Княжево да позвъни в редакцията на вестника и да изрази възмущението си, като ни разказа и следната история:

Преди пет-шест години в Княжево е трябвало да заменят огромната медна камбана с нова, по-малка. Това се е наложило, защото по корпуса на старата се отворила пукнатина. Поп Иван набързо я прибрал, защото била негова. Кметът на селото се разтичал, но едва след намесата на полицията камбаната била върната. След известно време в местен вестник жената прочита публикация, в която същият божи служител призовава да не се купува от другаде, освен от църквата, защото не е християнско.

„Християнско ли е по празниците цените в църквата да стават два пъти по-високи? Има ли го това другаде?“ – пита тя.

За да публикуваме този материал, веднага направихме собствено проучване. Според редовните посетители на храм “ Света Богородица“, цената на една малка свещ е 10 ст., но по празниците става 20 ст. В същото време в града частна погребална агенция предлага свещите по пет стотинки.

А ковчегът наистина стоеше пред христианския храм с надпис, в който не личеше нищо християнско. По-старите хора откриваха в него заплаха, а две десетокласнички успяха да изброят десетина правописни грешки, в саморъчно написаните пет реда. Надписът завършва с думите: „ОТ ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО“.

Ще откаже ли Църковното настоятелство погребение на християнин, чиито бедни роднини са купили консумативи от другаде, защото е по-евтино?

Христо Теодосиев
От Христо Теодосиев февруари 10, 2006 20:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама