Който купи свещи от другаде, за него камбана няма да бие

Христо Теодосиев
От Христо Теодосиев февруари 10, 2006 20:27

Който купи свещи от другаде, за него камбана няма да бие

Акценти

  • Християнско ли е по празниците цените в църквата да стават два пъти по-високи
  • Ще откаже ли Църковното настоятелство погребение на християнин

Свързани публикации

18 януари Атанасовден. Храмът „Света Богородица“ е пълен с хора, дошли да почетат големия християнски празник. Няколко по-възрастни жени се връщат, без дори да влязат в двора. На входа на църквата е изправен капак от ковчег. Това ги кара да мислят, че има погребение. Жените се прекръстват и си тръгват.

Повечето от посетителите вече знаят, че истината е друга – ковчегът е за продан. На входната врата виси надпис, от който става ясно, че който не купува ковчези и други консумативи от църквата, за него камбана няма да бие. Тази е причината жителка от село Княжево да позвъни в редакцията на вестника и да изрази възмущението си, като ни разказа и следната история:

Преди пет-шест години в Княжево е трябвало да заменят огромната медна камбана с нова, по-малка. Това се е наложило, защото по корпуса на старата се отворила пукнатина. Поп Иван набързо я прибрал, защото била негова. Кметът на селото се разтичал, но едва след намесата на полицията камбаната била върната. След известно време в местен вестник жената прочита публикация, в която същият божи служител призовава да не се купува от другаде, освен от църквата, защото не е християнско.

„Християнско ли е по празниците цените в църквата да стават два пъти по-високи? Има ли го това другаде?“ – пита тя.

За да публикуваме този материал, веднага направихме собствено проучване. Според редовните посетители на храм “ Света Богородица“, цената на една малка свещ е 10 ст., но по празниците става 20 ст. В същото време в града частна погребална агенция предлага свещите по пет стотинки.

А ковчегът наистина стоеше пред христианския храм с надпис, в който не личеше нищо християнско. По-старите хора откриваха в него заплаха, а две десетокласнички успяха да изброят десетина правописни грешки, в саморъчно написаните пет реда. Надписът завършва с думите: „ОТ ЦЪРКОВНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО“.

Ще откаже ли Църковното настоятелство погребение на християнин, чиито бедни роднини са купили консумативи от другаде, защото е по-евтино?

Христо Теодосиев
От Христо Теодосиев февруари 10, 2006 20:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.