Какво се случва с банковите кредити при извънредно положение?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 8, 2020 08:36

Какво се случва с банковите кредити при извънредно положение?

Източник: Мила Кисьова | СЕГА

Банки и фирми за бързи кредити няма да начисляват наказателни лихви за забавени вноски по заеми до 13 април 2020 г. Мярката е в подкрепа на хората, изгубили временно или постоянно работа и доходи заради коноравируса и е включена в закона за извънредното положение.
Гласуваният на второ четене в парламента текст, който засяга заемите, гласи следното: „До отмяната на извънредното положение не се прилагат последици от забава на плащания на задълженията на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непарични последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.
Този текст е с много широк обхват и включва всякакви забавени задължения на граждани и фирми към други фирми не само по кредити, а и неплатени в срок сметки за ток, парно, вода, телефон, телевизия и пр.
Освен че няма да плащат наказателна лихва, затруднените финансово граждани няма да бъдат вписвани в Кредитния регистър като нередовни платци. А в периода на извънредното положение кредиторите няма да може да прибягват до предсрочна изискуемост на задължението да завеждат дела срещу длъжниците. Спират и запорите на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършване на описи на движими и недвижими вещи.
Трябва ясно да се знае, че неплатените вноски не се опрощават . Те трябва да се погасят в пълния им размер след края на извънредното положение. За разлика от някои европейски страни българското правителство отказва категорично да въведе като извънредна мярка опрощаване на заеми.
Премахването на наказателната лихва също е в помощ на кредитополучателите, защото тя е по-висока от стандартната, коментираха финансови експерти. Ако при ипотеките основната лихва е 3-4%, то при забава често е двойно повече за всеки изминал ден. При три забавени вноски пък се иска предсрочна изискуемост.
Според експерти не се налага допълнително разписване как да се прилага мярката. Кредиторите автоматично трябва да престанат да начисляват наказателни лихви с влизането в сила на закона за извънредното положение.
Не е посочено в какъв срок длъжниците в затруднение трябва да погасят вноските си по заемите след изтичане на извънредното положение. Липсата на такава разпоредба означава, че гражданите трябва да направят това веднага, в противен случай са застрашени от санкциите, които са били в сила преди спасителните мерки.
Най-голямата полза от този текст ще имат длъжниците към фирмите за бързи кредити, смята финансовият експерт Стефан Христов. Според него в момента банките са склонни да изчакват и показват разбиране. Някои трезори дори информират свои клиенти, че ако имат затруднения, могат да внесат по-късно вноската си. Две банки вече обявиха, че ще разсрочат кредитите на клиентите си, които са засегнати от ограниченията, въведени заради коронавируса.
Не е ясно обаче как фирмите за бързи кредити ще реагират, защото наказателните лихви са само част от съпътстващите разходи, които натоварват сметката на клиентите им. Такива са например задействането на специални „гаранции“, когато някой не е в състояние да си плаща сметката и кредиторът продава вземането на друга фирма, която начислява нова, много по-висока лихва.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 8, 2020 08:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама