Мошеници все още печелят с познати измами

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2016 12:48

Мошеници все още печелят с познати измами

Едни и същи измами, прилагани на различни наивници, продължават да пълнят джобовете на мошениците. Последният пример за това стана в сряда, 13 юли, в село Доситеево. Същия ден 73-годишен подал сигнал за кражба. Той заявил пред криминалистите, че за ремонтни работи в къщата си в село Доситеево извикал трима работници да му подменят улуците и водосточните тръби. След като приключили работата, домакинът ги извикал в дома си да се разплатят. Предварителната им уговорка била за 350 лева. В стаята присъствала и 74-годишната му съпруга, в чийто джоб имало 1460 лева, от които старците трябвало да отделят уговорената сума. Единият от майсторите обаче ловко бръкнал в джоба и задигнал всички пари. След това всички се качили на колата и побегнали.
Подобна измама с подмяна на улуци или подобни ремонти върви от много време. Най-често „майстори“ търсят възрастни и наивни хора, на които да свършат работа. Оглеждат къщата, а след тяхната работа винаги има нещо изчезнало. По подобен начин в село Черепово крадци бяха отмъкнали над 60 000 лева от къща.
Продължават и телефонните измами. От полицията в Ямбол съобщиха за два случая. При първия жена била въведена в заблуждение по телефона и под предлог, че помага на органите на реда да заловят измамник, хвърлила през терасата на жилището си 270 лева и златни накити. Впоследствие се свързала с близките си и разбрала, че е била измамена.
Няколко часа по-късно друга възрастна жена в разговор по телефона с представил се за нейн роднина мъж, била убедена да даде в заем пари за закупуване на климатици. Тя предала 2 000 лева на непозната жена, която отишла на адреса й. По-късно разбрала, че е измамена и потърсила помощ от полицията.
Изглежда призивите на полицията хората да проявяват по-голяма бдителност и да не се доверяват лесно на непознати до този момент са безплодни. Те все пак напомнят в никакъв случай да не се изпълняват указания, в които се искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2016 12:48
Напиши коментар

1 Коментар

  1. # юли 15, 14:22

    Този феномен, да се хвърлят пачки пари от балконите, го няма никъде другаде по света.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.