Изкуството да бъдеш винаги първи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 19, 2018 13:07

Изкуството да бъдеш винаги първи

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #44/124, 16-22 ноември

„Живеете в XXI век, векът на много информация, използвате я, мислете нестандартно, бъдете креативни“. Това послание оправи Юлиан Софрониев, ръководещ бързоразвиваща се Start up компания на европейския пазар. Той бе на среща с ученици от СУ „Неофит Рилски“ – Харманли. Пред тях разказа пътя, по който е достигнал до този успех.
Започнал е в трудните години на прехода. Направил е няколко заведения, после започнал да се занимава със застраховане. Ръководил водеща застрахователна компания с изключителен успех, но корпоративната работа не го задоволява и решил да се занимава със собствен бизнес. Компанията му за няколко години успешно се налага на европейския пазар, а сега целта му е продуктите ѝ да се произвеждат масово и да станат достъпни за повече хора.
Преди няколко месеца му предложили да преподава предприемачество в софийско училище. Това било предизвикателство за Юлиан, но след като открил, че има деца, които са способни да генерират добри идеи, решил, че си заслужава да сподели опит с тях и да им помогне.
В харманлийското училище му направили силно впечатление думите на патрона им Неофит Рилски, че първо трябва да бъдат изградени училища, а след това църкви и манастири. Споделя, че е привърженик на образо̀ването, но не толкова на образова́нието. За него обучението в училището в днешния му вид е остаряло и не подготвя хората да се справят с предизвикателствата в динамичния свят. „След завършване на образованието 2/3 от останалия ни живот минава в правене на пари, а никой не ни учи на това. Бизнесът и парите са съществена част от живота. Дали ви харесва или не, това е ежедневие и не може да избягаме от него. По-добре е да знаем как съществува този свят, отколкото да го оставим настрани и да не можем да се възползваме от него.“
Той е убеден, че в училище трябва да се преподава предприемачество.
В тези часове учениците трябва да имат възможност за информиран избор, за да знаят какво да правят занапред.
Убеден е, че сред сегашните деца има такива, със способности да се развиват и да вървят напред. Не липсват и други, които само се възползват от новостите, които предприемчивите измислят. „Визионерите искат да тичат напред, да правят нови неща. Останалите обикновено не желаят това. Търсят спокойствие, чакат нещата да се случват бавно.“ Ако искат да са от първата категория, им препоръча да търсят съмишленици на идеите си. „Никога не правете нещата сами, това винаги ще ви лимитира колко може да нараснете. Човек е 24 на 7 и има определен капацитет на работа. Търсете хора, които искат да мислят и се развиват като вас. Правете нещата заедно. Brainstorming – е нещо невероятно и не го подценявайте, това е една от най-силните черти на хората, да се съберат и да правят заедно нещата. Единият ще има знанията, другият уменията, третият ще притежава парите, четвърти ще знае как да се реализира.“ За Юлиан това е формулата на успеха.
Пред деветокласниците той използваше много бизнес термини, които са непонятни за повечето от аудиторията. Но излъчването му и непринудеността, с която внушаваше на децата, че в тях се крият неограничени възможности, ги накара да го слушат със заострено внимание.
Учениците със сигурност са чули за Йелън Мъск, за Стив Джобс, за Марк Зукърбърг и за други личности, преобразили живота на човечеството с техните иновативни идеи. Колко от децата знаят, че тези гении също са били като тях деветокласници, но жаждата им за познания и търсене на нестандартни решения на стандартни проблеми са ги направили велики.
Това се опита да им внуши Юлиян.
Това което не им каза е за упоритата работа.

Идеята за посещението на Илиан Софрониев в харманлийското училище бе на учителя Емануил Манолов.

Изпълнителният директор на дружеството „Биодит“ Юлиан Софрониев е сред първите българи, станали част от глобалната мрежа Endeavor, която избира и подпомага предприемачи с идеи да се разраснат бързо на международния пазар.
Продуктите, които фирмата му разработва и произвежда са биометрични системи за контрол на достъп, свързани със сигурността в обществените институции. Те предоставят цялостни решения, свързани и с предлагане на софтуер.
При тяхната технология когато човек си постави пръста на специално устройство, системата взима между 70 и 80 точки от неговия отпечатък – релеф, гънки, температура и други. Софтуерът ги прави във векторен формат, който генерира шестнадесетичен код, от нули и единици. Така в системата им не стои мъж или жена, тоест няма физически белези, по които някой може да направи проследяване. Този код не може да се възпроизведе в обратен ред, тоест да се види, коя е личността. Това е много важно сега, когато се крадат лични данни.
Има разработена технология с безключовото отключване на автомобили против кражби. През миналата година е имало 22 случая, при които крадци са правили опити и всичките неуспешни.
Надява се към неговото Know-How да проявят интерес и най-големите производители на автомобили в света.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 19, 2018 13:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама