Искат разрешение за строеж на фотоволтаици край Ивайловград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 29, 2020 12:23

Искат разрешение за строеж на фотоволтаици край Ивайловград

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 40/924, година XVII, 23 - 29 октомври 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Край Ивайловград е предвидено да се изгради фотоволтаичен парк на площ 270 декара. Това става ясно от докладна, внесена от кмета Диана Овчарова на предстоящата сесия.
В нея е записано, че Общинският съвет дава възмездно право на строеж на „Хелиос Вижън“ ООД от София без търг или конкурс за изграждане на фотоволтаична централа. Не е посочен за какъв срок се отстъпва правото на строеж.
Освен това местният парламент ще трябва да даде и предварително съгласие и да разреши изработването на изменение на Общия устройствен план (ОУП) на два поземлени имота, да промени предназначението им и те да се прехвърлят от публична общинска собственост в частна, като всички разходи се поемат от дружеството „Хелиос Вижън“.
Справка в търговския регистър показва, че „Хелиос Вижън“ ООД е с адрес София, п.к. 1000, Район Триадица, ул. „Позитано“ №8, ет. 2, ап. 214. Съдружници в него са Делчо Николаев Пехливанов с участие от 20 000 лв. и Васил Атанасов Мелев – със същата сума.
В друга докладна ще се разглежда молба за право на строеж за 50 години за създаване на фотоволтаичен парк на общински имот с площ 1173 кв. м в село Бубино. Тя е на основание на чл. 62 от Закона за енергетиката и е от фирма „Арбол – А“ ООД от Ивайловград.
Подобен случай имаше през септември 2019 година, когато от съветниците на Симеоновград бе поискано разрешение от „Грийн Профит“ ЕООД, представлявано от Делчо Пехливанов за учредяване право на строеж за срок от 50 години. То бе за реализация на фотоволтаичен парк на тяхна територия. На заседанието присъстваха и граждани, които поскаха да знаят колко работни места ще бъдат открити, но отговор не получиха. Искането на фирмата бе върху поземлен имот в местността Лагера с площ 774 691 кв.м. Дружеството е регистрирано в Минерални бани, ул. “Христо Ботев”, №13 и се представлява от Делчо Николаев Пехливанов.
„Арбол – А“ ООД е регистрирано в Ивайловград, на ул. „Любимец“ №21. Съдружници в него са Ангел Иванов Ангелов и Ирена Бенчева Георгиева. Вноските им са от по 100 лева.

Снимка: helioterm.com

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 29, 2020 12:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама