В Симеоновград искат да строят фотоволтаици

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 10, 2019 08:31

В Симеоновград искат да  строят фотоволтаици

Учредяване право на строеж за реализация на фотоволтаичен парк бе поискано от съветниците на Симеоновград. На последна сесия кметът внесе докладна, с която се иска разрешение за започване на процедура за учредяване на „Грийн Профит“ ЕООД възмездно право на строеж за срок от 50 години върху поземлен имот в местността Лагера с площ 774 691 кв.м.
Кметът Милена Рангелова каза, че рядко се случва някой в общината да прояви интерес за инвестиции, а тези са за 100 милиона лева.
Даниела Лачева, която присъстваше на сесията като гражданин, попита: „Какви са реалните ползи за общината, колко работни места ще има?”. Конкретен отговор обаче на въпроса си не получи.
Госпожа Рангелова прочете част от инвестиционното намерение, описано в докладната, а след това уточни: „Този терен е върнат от военните. След изграждането на фотоволтаичния парк входът на града ще изглежда по различен начин.”
Тя поясни, че след като се направи оценка на парцела от лицензиран оценител, дружеството ще вземе решение дали да купи парцела, или не.
Антон Петров защити намерението за предин-вестиционно проучване и допусна, че когато инвеститорите се запознаят с разходите за това, което искат да извършат, може да се откажат. Друг съветник, Дончо Донков, успокои, че за инвестицията ще се решава през декември от друг Общински съвет.
Мнение по въпроса изрази и бившият кмет Пейчо Стайков: „Явно е, че ще има интерес от страна на гражданите и затова предлагам да се задължи кметът да запознае гражданите подробно с инвестициите.
Сегашният кмет Милена Рангелова каза, че на този етап това е излишно, повече яснота ще има на по-следващ.
Част от инвестиционното намерение на дружество „Грийн Профит“ ЕООД е да построи слънчева електрическа централа (СЕЦ) на три етапа в срок до края на 2025 г. Първият предвижда изграждането на СЕЦ с мощност 5 MW, вторият – изграждането на СЕЦ с мощност 20 MW, и третият – изграждането на СЕЦ с мощност 45 MW. Стойността на инвестицията е над 100 млн. лева, което означава, че в местната хазна ще постъпят средства при даване разрешението за строеж и при реализиране на правото на строеж. Слънчевите модули ще бъдат разположени поетапно на площадка. За реализирането на проекта, освен собствени и привлечени финансови средства, дружеството ще използва различни грантови схеми, при които финансовата помощ за капиталовите разходи е в различни проценти. Експлоатационният срок на съоръжението ще бъде 50 години.
Дружеството „Грийн профит“ ЕООД е регистрирано на адрес – Минерални бани, ул. “Христо Ботев”, №13 и се представлява от Делчо Николаев Пехливанов. Създадено е през 2015 г., а началният внесен капитал е 2 000 лв.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 10, 2019 08:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама