Ходенето по мозайките на античната вила „Армира“ не е от вчера

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 10, 2020 08:06

Ходенето по мозайките на античната вила „Армира“ не е от вчера

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 42/926, година XVII, 6-12 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Ходенето по античните мозайки на вила „Армира“ не е от вчера, както бе съобщено във Фейсбук за това. Нарушаването и неспазване на общоприетите правила за придвижване в културно- историческия обект се извършва години наред, макар че за посетителите има създадени стъклени пътеки, по които да се движат.
Разхождането по уникалната мозайка доби популярност, след като Dimitar Ivanov в гневен пост описва пребиваването си във вилата. Той разказва, че е посетил вилата със семейството си в края на седмицата, но по това време там се е сключвал граждански брак. Описва как заприиждали сватбари, които най-свободно затракали с токчета по мозайките от IV век. Възмутен, той попитал водещия на церемонията кое е длъжностното лице и защо допуска посетителите да стъпват върху артефактите. Оказало се, че това бил кметът на Ивайловград Диана Овчарова, която заявила, че не е негова работа да следи за спазването на правилата. Обяснила на сватбарите, че тези мозайки са много здраво залепени и са обработени със специални материали, т.е. всичко си е ок.
За кратко време постингът на господин Иванов заля социалната мрежа, а от община Ивайловград излязоха с официално съобщение, че е допуснато нарушение и неспазване на общоприетите правила за придвижване в антична вила „Армира“ и че то трябва да се осъществява по стъклените пътеки, над самите мозайки. Като причина за стъпването върху мозайките се обяснява социалната дистанция, необходима съобразно изискванията за превенция от възможно заразяване с коронавирус.
От Общината успокояват, че няма компрометирана настилка и обещават да предприемат мерки и действия за много стриктното спазване на правилата за достъп и движение на туристи в обекта. „Ангажирахме се да бъдат взети всички необходими мерки и да не допускаме това да се повтори“, заключват в съобщението си.
Същия ден дойде и съобщение, че Районна прокуратура – Ивайловград, се самосезирала и разпоредила проверка по публикации в медиите за проведена сватба в Антична вила „Армира“, която се е състояла в условията на пандемия.
От тази институция обаче не се интересуват, че ходенето по мозайка на 1 600 години, която е културно-исторически артефакт, я поврежда и това е наказуемо по закон.

Снимката е от 2017 година, след представяне на спектакъла „Камъче в мозайката на Европа”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 10, 2020 08:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама