Хлябът за народа поскъпна с 10 стотинки

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 22, 2018 16:16

Хлябът за народа поскъпна с 10 стотинки

С 10 стотинки по-поскъпнаха всички видове хляб по магазините в Хасковска област. От петък, 15 юни, доставчиците съобщиха на изненаданите търговци на дребно, че цената ще е по-висока без да им дават обяснения. С по-високи цени е насъщният на големите производители на „Тимс“, „Симид“, „Хлебна промишленост“ – Харманли, и други малки фурни.
“Причината за по-високата цена е увеличението на електроенергията, транспорта и други производствени разходи”, обяви за „Сакарнюз“ дребен производител, пожелал анонимност. “Освен това от нова година се увеличиха и осигуровките, цената на опаковките и тя тръгна нагоре, тази на брашното също не стои на едно място.
Хлябът в областта се разнася на много обекти в градовете и по селата. Това води до допълнителни разходи, които се калкулират в цената му. Сега, при увеличение на цената на горивото, тя не може да остане непроменена”, коментира той.
Сподели също, че в Пловдивска област увеличената цена на хляба е още преди нова година, а те закъснели. “Ако тенденцията продължи, след нова година хлябът ще стане един лев”, смята той.

Първи уваличението направиха от „Хлебна промишленост“, още преди 15 юни. Генко Маринов, директор на „Хлебна промишленост“, Харманли, един от най-големите производители каза за „Сакарнюз“, увеличието се налага заради по-високите осигуровки, заплати и цената на горивото.
В този бранш има още проблеми за малките производители. Трудно се намират хора, които да работят във фурните. Там условията са трудни, за което трябва да се заплаща повече, а производителите не могат да си го позволят, защото нямат достатъчно производство, сподели друг производител от Тополовград. Там други доставчици на хляб са от Елхово и Ямбол, които също на 15 юни увеличиха цената с 5 – 10 стотинки за половин килограм хляб.
Преди две години по селата се беше появил търговец, който продаваше хляба на 50 стотинки, което накара дребните производители да намалят производството.
В големите вериги магазини цената на насъщния все още не е променена. Същата си стои и при скъпите видове хляб.

Въпреки че е най-бедната страна в съюза, България не се отличава с най-ниските цени на храните. Кошницата от най-необходимите хранителни продукти е малко по-евтина в Румъния. Ситуацията не е в наша полза предвид на факта, че средната брутна заплата в Румъния при ниво от 489 евро е с 20% по-висока от тази у нас (407 евро).
Кошницата от избрани продукти в Полша е почти толкова скъпа, колкото тази у нас, макар и там средната брутната заплата при ниво от 900 евро да е над два пъти по-висока от българската.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 22, 2018 16:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама