Харманлийци първи във водното спасяване

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 14, 2007 01:57

Харманлийци първи във водното спасяване

Четири момчета и едно момиче от Харманли получиха сертификат за водно спасяване от БЧК – Хасково. Сред тях са известните спортисти Росен Карамфилов, Тихомир Нейчев, Генчо Генчев, а също така и Неделин Нейчев и Йоана Василева.

Практическият изпит по водно спасяване се проведе миналата седмица в комплекс „Фантазия“ – Хасково. Общо 34 са били участниците в курса и всички са преминали успешно изпита. Най-добре се представи младата българска надежда в леката атлетика от Харманли – Росен, чиито постижения на гюле и на диск са широко оповестени в нашия вестник. Той постигна най-добър резултат от всички участници на 100 м свободен стил – 1,12 мин. От харманлийската петорка Тихомир (също лекоатлет) е с втори резултат – 1,32, следван от Генчо (каякар) и Неделин – 1,35, и Йоана – 1,40 минути.

Обучението се проведе в Хасково в продължение на 37 дни по програма, одобрена от Международната федерация по водно спасяване. Задължителните нормативи за спасителите са: 100 м свободен стил за 1,40 мин.; 100 м плуване с плавници за 1,20 мин.; извличане на манекен – 25 м за 1,10 мин. Нормативните дисциплини за плувните спасители са: 50 м свободен стил до 50 сек. и извличане на манекен – 25 м за 1,10 мин. Освен практика изпитът включва и теоретична част от 3 въпроса и демонстрация на долекарската помощ.

Организатор на спасителските курсове е БЧК и по-специално Антон Налбантов. За изпитите от София са изпратили световната шампионка по водно спасяване – госпожа Томова.

Ивайловград и Маджарово обучават гидове

30 младежи на възраст 9-11 клас от Ивайловград и Маджарово са включени в Школа за млади гидове. Обучението е част от проект, финансиран с 9 700 лева от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и Национален фонд Култура.

До м. октомври ще продължи реализацията на идеята, която включва и практически занимания за тийнейджърите – посещения из архитектурни и културни забележителности в двете общини.

Предвидена е и екскурзия до гръцкия град Кипринус.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 14, 2007 01:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.