Харманлийци първи във водното спасяване

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 14, 2007 01:57

Харманлийци първи във водното спасяване

Четири момчета и едно момиче от Харманли получиха сертификат за водно спасяване от БЧК – Хасково. Сред тях са известните спортисти Росен Карамфилов, Тихомир Нейчев, Генчо Генчев, а също така и Неделин Нейчев и Йоана Василева.

Практическият изпит по водно спасяване се проведе миналата седмица в комплекс „Фантазия“ – Хасково. Общо 34 са били участниците в курса и всички са преминали успешно изпита. Най-добре се представи младата българска надежда в леката атлетика от Харманли – Росен, чиито постижения на гюле и на диск са широко оповестени в нашия вестник. Той постигна най-добър резултат от всички участници на 100 м свободен стил – 1,12 мин. От харманлийската петорка Тихомир (също лекоатлет) е с втори резултат – 1,32, следван от Генчо (каякар) и Неделин – 1,35, и Йоана – 1,40 минути.

Обучението се проведе в Хасково в продължение на 37 дни по програма, одобрена от Международната федерация по водно спасяване. Задължителните нормативи за спасителите са: 100 м свободен стил за 1,40 мин.; 100 м плуване с плавници за 1,20 мин.; извличане на манекен – 25 м за 1,10 мин. Нормативните дисциплини за плувните спасители са: 50 м свободен стил до 50 сек. и извличане на манекен – 25 м за 1,10 мин. Освен практика изпитът включва и теоретична част от 3 въпроса и демонстрация на долекарската помощ.

Организатор на спасителските курсове е БЧК и по-специално Антон Налбантов. За изпитите от София са изпратили световната шампионка по водно спасяване – госпожа Томова.

Ивайловград и Маджарово обучават гидове

30 младежи на възраст 9-11 клас от Ивайловград и Маджарово са включени в Школа за млади гидове. Обучението е част от проект, финансиран с 9 700 лева от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и Национален фонд Култура.

До м. октомври ще продължи реализацията на идеята, която включва и практически занимания за тийнейджърите – посещения из архитектурни и културни забележителности в двете общини.

Предвидена е и екскурзия до гръцкия град Кипринус.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 14, 2007 01:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама