Чужденците, които са тук трябва да учат български, а не вие английски

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 13, 2007 04:58

Чужденците, които са тук трябва да учат български, а не вие английски

Акценти

  • Откак е дошъл в селото не е седнал. Направил е вътрешни стълби и облицовка на къщата, с възхищение отбелязват съседите му и казват: "Много хубаво момче!" Затова и му помагат много. От своя страна Стивън също е очарован от тях и намира съседите си за прекрасни хора.

Свързани публикации

От няколко месеца в село Троян в собствена къща живее 50-годишният Стивън Лав. Той е роден в Глазгоу, Шотландия, но има бизнес в Белфаст, Северна Ирландия. Интервюто взе Иван Атанасов
Говори прилично български, защото в Белфаст е имал учителка от Айтос, която го е учила на български език една година. Амбицирал се е да усвои нашия език, след като е решил да си купува къща в България. „Англичаните, които идват в България, очакват всеки тук да говори техния език. Мисля, че това е обида за българите. Ние трябва да се опитваме да говорим вашия език, защото сме тук, а не вие да знаете английски“, разсъждава той.
В Белфаст Стивън работи на две места. През деня работи, като прави мастила за печатане на вестници и списания, а вечер се занимава с отглеждане на декоративни растения. Продава ги на барове и ресторанти и на хора с повече финансови възможности. „Тук в България всички мислят, че парите растат по дърветата, а те се вадят трудно“, споделя той. През целия си живот непрекъснато е работил усърдно. Няма голямо наследство, баща му е бил пощальон.
Въпреки че не е богат, Стивън дарява част от парите си, които е спечелил. Прави го в Шотландия, прави го и тук. Миналия месец той е отделил от бюджета си две суми, поставил ги е в пликове. Единият дал на кмета на с. Троян, а другият на църквата. Желанието му е те сами да преценят за какво да ги използват. Стивън не иска да се разгласява този факт. За дарението научихме от жителите на селото и от кмета.
„Аз не изповядвам никаква религия. Има един Баща, а всички ние по света сме братя и сестри“, казва той и желае дарените от него средства да се използват за благото на общество.
Откак е дошъл в селото не е седнал. Направил е вътрешни стълби и облицовка на къщата, с възхищение отбелязват съседите му и казват: „Много хубаво момче!“ Затова и му помагат много. От своя страна Стивън също е очарован от тях и намира съседите си за прекрасни хора.
За впечатленията си от времето, през което живее в Троян шотландецът споделя: „Всички в селото са с много добри характери. Тук е много спокойно за разлика от там, където живея. При нас има насилие, грабежи, всички коли са с аларми, не можеш спокойно да се движиш.“
На Стивън много му допада и времето тук. В Шотландия е студено и само 20 дни през година е слънчево, казва той. Затова си е избрал къщата в село Троян. Това е станало по интернет чрез една от малкото фирми, имащи лиценз за такава дейност, със седалище в гр. Елхово.
През миналата седмица Стивън замина за Белфаст. Там той ще работи и когато има възможност отново ще дойде в България.
Намеренията му са да отглежда неговите растения и в България. Вече има няколко засадени в двора си. Monterey Pine от САЩ е едно от тях и е много издръжливо и бързорастящо растение. При следващото идване ще донесе и други. „Ако резултатът от моят тест за растеж през следващите години е обнадеждаващ, тогава на местно ниво може да започне засаждането на общинска земя с растения от този вид, които да са предназначени за потребление на населението, а също така и за доходи“, споделя шотландецът. Тази дейност той възнамерява да върши съобразно законодателството в страната, предвид биологичното разнообразие на растенията в България.
Стивън има широки познания за растенията и иска да работи тук съвместно със специалисти. „Аз знам, че не съм български гражданин, но искам да съм нещо повече от обикновен турист. Затова искам да работа за българското общество“, казва той и добавя: „Това е важно!“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 13, 2007 04:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама