Харманлийският полк охранява пражкото летище “Ружине”, дава жертва

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2008 17:33

Харманлийският полк охранява пражкото летище “Ружине”, дава жертва

Акценти

  • Посрещането на нашите воини в центъра на Харманли се превръща във внушителен митинг и в едно от най-запомнящите се събития в града, запечатано в редица документални кадри

Свързани публикации

На 21 август се навършват 40 години от влизането на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Единствените части от българската армия, взели участие в операцията, са поделенията от Харманли и Елхово.
Още от средата на юли 1968 г. харманлийският мотострелкови полк води големи учения край Черноочене, Костов връх, Надежденско и в горите край симеоновградското село Райново. Оттам полкът се изнася на летището в Узунджово, откъдето със съветските товарни самолети АН-12 е превозен до Западна Украйна. Там полкът се установява на лагер край летище в Иваново – Франковска област и води подготовка заедно със съветските части за предстоящите действия в Чехословакия. Отново със самолети АН 12 подразделенията на полка се приземяват на 21 август на гражданското летище „Рузене“ край Прага, завзето от десантчиците, известни като червените барети. Харманлийският полк като цяло е натоварен с охраната, както на външната територия на летището, така и на административната му сграда. Отделно един батальон от полка поема охраната на друго летище, на 30 км от Чехословашката столица – летището на авиационния завод край селището Водоходи.

След нормализиране на обстановката полкът е дислоциран на лагер в околностите на Прага. В България се завръща в края на октомври, като от Прага до Одеса се придвижва с влак, а от Одеса до Бургас с кораб, охраняван от съветски подводници. Посрещането в Харманли на централния площад е един най-внушителните митинги, който градът помни.
Въпреки че личният състав на полка тогава се състои предимно от младежи от Северна България, има и доста войници от Свиленград и Харманли. Командир на поделението по време на паметните събития е полк. Иван Чавдаров. След приключването на мисията той е произведен в чин генерал майор, а войниците от набора приети във ВУЗ-ове на страната, без приемни изпити.
Единствената жертва, която нашите войски дават в Чехословакия, също е от харманлийския полк. Това е мл. с-т Николай Цеков Николов от Врачанско. Според една версия той е бил отвлечен от поста си на летището и разстрелян на 40 км от него от враждебно настроени чешки граждани. След инцидента убийците са били заловени и съдени. Мл. с-т Николов посмъртно е повишен в чин старшина школник, а името му до 10 ноември 1989 г. се споменава на тържествените зари-проверки в Деня на Ботев – 2 юни.

This slideshow requires JavaScript.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2008 17:33
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Редник февруари 13, 22:18

    Служил съм в под.55320 през 1970-1971, т.е. след събитията в Чехословакия. Командирът на полка полк. Иван Чавдаров и след мисията си остана полк. Иван Чавдаров. Редица офицери веднага след завръщането са били произведени в следващ чин. Давам пример с подп. Виденов, ЗКТЧ, дотогава майор. Вероятно полк. Иван Чавдаров е получил генерал майор години по-късно, но не и непосредствено след завръщането от Чехословакия, както е отбелязано в статията.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама