Английски пътешественици разглеждат региона, пращат снимки в родината си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2008 16:38

Английски пътешественици разглеждат региона, пращат снимки в родината си

Двама англичани, обиколили няколко пъти света откриха красотата на нашия край. Бари и Маргарет Уилямсън вече един месец разглеждат забележителностите на региона. Те правят това с велосипеди. 71-годишният бивш преподавател по физика в Йоркшир, северна Англия и по-младата му съпруга, и двамата в отлично физическо състояние, вече са посетили интересни места край селата Мезек, Маточина, Ивайловград, Кастра Рубра. Техните разходки продължават до края на август. След това с караваната си ще се приберат в Англия. Маргарет иска да види 93- годишната си майка.
Бари е бил лектор в университета Йоркшир, северна Англия, съпругата му също. Той е физик.
“Това е нашият дом”, казват те за караваната си. Те са я паркирали на паркинга на техния съгражданин Мартин в село Бисер. Моторната им къща си има всички удобства за живот – баня, тоалетна, печки, легло, бюро, климатик. Отзад са закачени колелата им.
Бари си има инструменти и когато трябва си поправя 6.5 тонната каравана.
Играят тенис, и всяка сутрин карат колело.
Ходили са в много градове на страната. Харесват Пловдив повече от София. От градовете в региона, най-много им допада Свиленград, където казват, че е спокойно, има хубави кафенета, хотели.
Според тях в селата няма голяма промяна, но в градовете тя е осезаема. Забелязали са, че в селата има много изоставени къщи. Направило им е впечатление, че има голяма разлика в живота на хората. Едни са много богати, с хубави коли и големи къщи, а другите с ограничени доходи.” Това е капитализмът”, казва той. В Англия той се изгражда 250 години, а тук от няколко.
В караваната си отглеждат и котенце – Нели. Намерили го на пътя край Студен кладенец. Животното било в ужасно състояние, жадно. Прибрали го. В Англия обичат повече котките от кучетата, обяснява Маргарет
Техният сайт е www.magbaztravels.com, на който са поставени снимки от всичките им посещения из света. Създаден е през 2005 г. От тогава той се разраства тъй като в него отразяват всичките си преживявания, снимки, статии от 22-годишното пътешествие.
В него, други 36 пътешественици на дълги разстояния, пътуващи с каравани, велосипедисти също допринасят за обогатяването му със снимки и статии. Милиони са неговите посетители. Съдържа много полезни неща, например какви кабели трябва да имат, за да си включат караваната на къмпинг в САЩ, какви документи се изискват в различните страни за медицинско обслужване, застраховки, от къде могат да си купят или наемат каравана.
През 1986 година Бари и Маргарет започнали да обикалят света заедно. Тогава са преподавали университет и колеж. През 1994 г. вече пенсионери, отдали под наем къщата си и започнали пътуването си, което вече продължава 14 години. Стремели са се да бъдат независими, за това са използвали различни превозни средства – каравани, велосипеди, мотициклети, автобус, влак, ферибот, самолет, кола под наем – всичко, което се движи! На много места са ходили и пеш.
Пътували са и живели из цяла Европа, с изключение на Исландия. Турция, Мароко, Тунис, Израел и Палестинските територии ги изучавали като са се придвижвали с караваната си и колела.
След това оставили караваната си на склад в Англия и направили три околосветски пътешествия, всяко от които продължило около година. Първото е през 2001/2002 г., 20 000 км., изминати само с колело. Минали през Сингапур, Австралия, Прет до Бизбърн, из цяла Нова Зеландия, Фиджи. След това прекосили САЩ от Лос Анжелис до Кей Уест.
Второто околосветско продължило през 2002/03 г., изучавайки Северна Африка, Австралия, Нова Зеландия, Калифорния и Ню Йорк. Тогава пътували с каравана, кола и колело.
В Австралия си купили каравана за къмпинг, която по-късно продали. За 6 месеца на този чудесен континент те изминали 27 000 км. в северната част на Нова Зеландия и минали през седем от западните щати.
През 2005 г. маршрутът им включва Индия, Тайланд, Камбоджа, Льос, Бурма, Хонг Конг, Малайзия и Сингапур, където наели кола за пътуване.
Двамата пишат за британското списание British Motorhoming Magazine и са техни консултанти за някои от страните на югоизточна Европа, включително и за България. Посредством нашия уебсайт ние окуражаваме британските пътешественици да направят това, макар и дълго, но струващо си пътуване до този малко познат но магичен център на Европа.

Бари Уилямсън: “Ще запазим щастливи спомени от тук”

Господин Уилямсън кога за пръв път бяхте в България?
За първи път дойдохме в България през 1988 г., на път от Англия за Истанбул. По това време беше трудно да се влезе в страната, а още по-трудно бе да се излезе извън граница. Минахме през прохода Шипка. Това, което тогава много ни впечатли бе издръжливостта на хората, които по това време живееха в много трудни условия.
През последните 20 години ние на няколко пъти се връщахме в България, било то с каравана, с колелото, или с колата, но с всяко пътуване виждахме подобрение в страната.
Бяхме много щастливи, когато България се присъедини към ЕС – изключително постижение, тъй като сега свободно можеш да пътуваш, да се срещаш с различни хора и да обменяш идеи.
Това лято останахме за няколко седмици в Харманли и наистина успяхме да опознаем по-подробно една част от страната. За нас бе удоволствие да се срещнем с дружелюбно настроени хора. Добре ни се отрази климата тук, особено на юг и в планините. Голям интерес проявихме по отношение на историята и толкова многото на брой старинни места, които те първа се откриват. Ние посетихме древни гробници, кромлеха, крепости, запознахме се с работата на археолози.
Ще си тръгнем със съжаление, за да продължим пътешествието на запад, но ще запазим много щастливи спомени от тук.

Двамата англичани са направили три околосветски пътешествия и

не спират пътуването си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 20, 2008 16:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама