Харманли бе домакин на първата среща-дискусия за ползите от ЕС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 27, 2017 14:40

Харманли бе домакин на първата среща-дискусия за ползите от ЕС

Първата от поредицата срещи-дискусии на тема “ Членството в Европейския съюз – осезаемо за всеки“ се проведе снощи в Харманли. Тя се организира от Областна администрация Хасково в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и по повод предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Дискусията бе водена от областния управител на Хасково Станислав Дечев. В нея участваха кметът на община Харманли Мария Киркова, зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на общинския съвет Иван Димитров, представители на местната общественост,  ученици и граждани.

 „Като пълноправен член на ЕС вече 10 години ние имаме възможност да се ползваме от общите европейски ценности и блага“, посочи в експозето си Станислав Дечев. „Ползите за всеки от нас са безспорни. Ние ги виждаме ежедневно, посещавайки обновените сгради на училищата, спортувайки в нови спортни зали, разхождайки се в модернизирана градска среда, карайки колите си по нови магистрали и обновени пътища, разхождайки се в природата по екопътеки, виждайки обработените полета“, посочи областният управител. „Всички тези предимства на ЕС са очевидни за гражданите и оценката на българите е красноречива. Днес одобрението сред българските граждани за членството на България в ЕС е по-високо в сравнение с годините непосредствено след присъединяването през 2007 г., а доверието към европейските институции е устойчиво високо“, обобщи той.

В подкрепа на тези думи кметът на Харманли Мария Киркова представи основните обекти и проекти, обновени и реализирани чрез евро-финансиране през последните години. „Няма как да степенуваме по-важност изпълнените дейности по проектите, защото считам че всеки един проект е  значим в областта, в която се е реализирал“, посочи тя и заяви, че с европейски средства са ремонтирани общински пътища и отсечки в цялата община. „Инвестициите в пътна инфраструктура са от изключително важно значение за развитите на местната икономика и подобряване качеството на живот. В тази връзка и към този момент Община Харманли е разработила и очаква одобрение на проекти по Програмата за развитие на селските райони, в които проектни предложения  е заложен ремонт на общинска улична мрежа“, обобщи градоначалникът.

За младите хора, участници в дискусията в Харманли, безспорно бе интересно да чуят повече за работата на основните институции в ЕС, за бъдещото председателство на Съвета на ЕС и какви ползи ще донесе това за България, за перспективите пред страната ни и възможностите ни да се утвърдим като лидер на Балканите и стабилен партньор в ЕС.

Чрез презентацията „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и чрез съпътстващата фотоизложба на „Област Хасково – преди и след влизането в ЕС“ бяха илюстрирани осезаемите резултати от приемането на България в Европейския съюз.

„ Все още има много да се работи. Предстоят още реформи, за да  достигнем европейските норми- в съдебната система, в здравеопазването, в администрацията. Убеден съм, че това е правилният път за България“, каза в заключение областният управител на Хасково. Станислав Дечев подчерта, че резултатите вече са осезаеми, но са необходими общите усилия на всички: управляващи , опозиция , граждани , за да достигнем стандартите на развитите европейски страни,  за да заживеем живота на онези, които са пример за нас в всяко отношение. И не на последно място да кажем, че България реализира завета на Апостола на свободата Васил Левски,а именно: Родината ни да заеме своето достойно място в Европа и българите да бъдат равни на останалите просветени европейски народи.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 27, 2017 14:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама