Стартира българо-турски проект за съхраняване на културно и природно наследство

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 25, 2017 15:51

Стартира българо-турски проект за съхраняване на културно и природно наследство

Акценти

  • Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег - ИПА за трансгранично сътрудничество България -Турция и е на обща стойност 91 713.85 евро, с продължителност 15 месеца.

Свързани публикации

„Красотата на Странджа – да проучим, открием и разпространим природното и културно наследство в трансграничния регион България-Турция“ – това е името на новия проект, който стартира на 6 септември 2017г. и се изпълнява съвместно от „Сдружение за насърчаване на обучението през целия живот“ (Харманли), Професионална гимназия по икономика и селско стопанство „Христо Ботев“ (Свиленград) и Професионална и техническа анадолската гимназия (Къркларели).

Проектът цели повишаване на туристическия потенциал в българо – турския трансграничен регион, чрез проучване, откриване и популяризиране на природното и културно наследство, с фокус върху Странджа. Специфичните цели на проекта са насочени към: създаване на успешен модел на трансгранично сътрудничество, провокиране на интерес сред младите хора в областта на туризма и насърчаване на туроператорите за предлагане на нови туристически дестинации.

Дейностите включват:

1) разработване на проучвания и анализи на потенциални туристически ресурси в трансграничния регион;

2) организиране на обучителни семинари за ученици в Свиленград и Къркларели;

3) подготовка на материали и изработване на триезичен пътеводител – на български, турски и английски език, предлагащ общи туристически дестинации;

4) организиране на кръгли маси в Свиленград и Къркларели;

5) учебни посещения в Странджа;

6) изпълнение на мерки за информация и публичност, като: създаване на триезичен уебсайт, провеждане на семинар в Харманли, изработване и разпространение на промоционални материали и др.

Целевите групи по проекта са ученици и учители от двете гимназии, туроператори, хотелиери и ресторантьори, общините в трансграничния регион и полицейски служители.

Очакваните резултатите от изпълнението са:

1) изработени туристически дестинации в трансграничния регион;

2) подобряване на знанията и уменията на целевите групи за запознаване с възможностите за развитие на туризма в трансграничния регион, въз основа на опазване, развитие и популяризиране на природното и културното наследство;

3) повишаване на информираността за развитие на устойчив туризъм чрез съвместни действия.

Изпълнението на проекта ще допринесе за създаване на положителен имидж на региона и потенциалното увеличаване на туристическите потоци.

За контакти: emilrashev@abv.bg

„Сдружение за насърчаване на обучението през целия живот“, Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 25, 2017 15:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.