Стартира българо-турски проект за съхраняване на културно и природно наследство

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 25, 2017 15:51

Стартира българо-турски проект за съхраняване на културно и природно наследство

Акценти

  • Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег - ИПА за трансгранично сътрудничество България -Турция и е на обща стойност 91 713.85 евро, с продължителност 15 месеца.

Свързани публикации

„Красотата на Странджа – да проучим, открием и разпространим природното и културно наследство в трансграничния регион България-Турция“ – това е името на новия проект, който стартира на 6 септември 2017г. и се изпълнява съвместно от „Сдружение за насърчаване на обучението през целия живот“ (Харманли), Професионална гимназия по икономика и селско стопанство „Христо Ботев“ (Свиленград) и Професионална и техническа анадолската гимназия (Къркларели).

Проектът цели повишаване на туристическия потенциал в българо – турския трансграничен регион, чрез проучване, откриване и популяризиране на природното и културно наследство, с фокус върху Странджа. Специфичните цели на проекта са насочени към: създаване на успешен модел на трансгранично сътрудничество, провокиране на интерес сред младите хора в областта на туризма и насърчаване на туроператорите за предлагане на нови туристически дестинации.

Дейностите включват:

1) разработване на проучвания и анализи на потенциални туристически ресурси в трансграничния регион;

2) организиране на обучителни семинари за ученици в Свиленград и Къркларели;

3) подготовка на материали и изработване на триезичен пътеводител – на български, турски и английски език, предлагащ общи туристически дестинации;

4) организиране на кръгли маси в Свиленград и Къркларели;

5) учебни посещения в Странджа;

6) изпълнение на мерки за информация и публичност, като: създаване на триезичен уебсайт, провеждане на семинар в Харманли, изработване и разпространение на промоционални материали и др.

Целевите групи по проекта са ученици и учители от двете гимназии, туроператори, хотелиери и ресторантьори, общините в трансграничния регион и полицейски служители.

Очакваните резултатите от изпълнението са:

1) изработени туристически дестинации в трансграничния регион;

2) подобряване на знанията и уменията на целевите групи за запознаване с възможностите за развитие на туризма в трансграничния регион, въз основа на опазване, развитие и популяризиране на природното и културното наследство;

3) повишаване на информираността за развитие на устойчив туризъм чрез съвместни действия.

Изпълнението на проекта ще допринесе за създаване на положителен имидж на региона и потенциалното увеличаване на туристическите потоци.

За контакти: [email protected]

„Сдружение за насърчаване на обучението през целия живот“, Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 25, 2017 15:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама