Главният здравен инспектор на България успокои харманлийци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 20, 2016 10:00

Главният здравен инспектор на България успокои харманлийци

Акценти

  • РЗИ посещава лагера ежеседмично, а бежанците имат всички условия за поддържане на личната хигиена,

Свързани публикации

„Факт е, че за 3 години съществуване от лагера в Харманли не е излязла нито една заразна болест.“ Това заяви през миналата седмица д-p Ангeл Кyнчeв, глaвeн дъpжaвeн здpaвeн инcпeктop. „В този център работят 100 души персонал и нито един не е заболял от каквато и да е заразна болест. Това е достатъчен показател, че такъв риск към момента не съществува“, уточни той. Този лагер е най-големият, най-натовареният, с най много хора, с много трудности при обработката на тези лица. Като прибавите това и определено лошата хигиена на някои от бежанците, всичко е предпоставка за развитие на различни болести.
Доктор Кунчев бе в Харманли заедно с Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците. Тя съобщи, че повече от 200 човека от РПЦ – Харманли, са били изследвани през тази седмица и не е била потвърдена диагноза на рядка болест. Тези с най-тежките рани са пратени на допълнително изследване в Димитровград. Д-р Чанкова е извършила преглед на още 13 лица, на нито едно не е поставена диагноза лайшманиоза. За наличието на тази болест твърди Светлана Николова, която направила фотографии на рани на бежанци, а след справка в учебник от 1980 година установила, че това е рядкото заболяване.
Главният лекар каза, че лайшманиоза не може да се разпространява в момента, защото приносителят го няма. В лагера има случаи на краста, но тя не е в списъка на заразните болести, защото няма характер на такава. В 80% от случаите се самолекува, въпреки са взети мерки и ще бъде доставено много голямо количество специфичен препарат за дезинфекция.
Имаме ежеседмично посещения от РЗИ, а бежанците имат всички условия за поддържане на личната хигиена, увери началникът на РПЦ Димитър Захариев.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 20, 2016 10:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама