Европейската комисия поема ангажимент да предостави 300 милиона евро на Gavi

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2020 10:14

Европейската комисия поема ангажимент да предостави 300 милиона евро на Gavi

Европейската комисия обяви, че поема ангажимент да предостави на Алианса за ваксини — Gavi, 300 милиона евро за периода 2021—2025 г. Тези средства ще помогнат за имунизирането на 300 милиона деца в целия свят и за финансиране на натрупване на запаси от ваксини, които да предпазват от избухване на инфекциозни заболявания.

Днешната Световна среща на върха, посветена на ваксините, която бе организирана от Алианса за ваксини — Gavi, е важен етап от укрепването на здравните системи и повишаването на капацитета за имунизация на най-уязвимите страни в света. Това е от основно значение за постигане на целите на глобалните действия срещу коронавируса.

По време на проявата за набиране на средства за глобални действия срещу коронавируса, проведена на 4 май, на която Европейската комисия беше съвместен домакин, бяха поети ангажименти за предоставяне на Алианса за ваксини — Gavi, на над 1,5 милиарда евро, включително 488 милиона евро за разпространяване на ваксина срещу коронавируса, след като такава бъде създадена.

Новият ангажимент на Комисията за предоставяне на 300 милиона евро надвишава общия размер на досегашния ѝ принос за Алианса за ваксини — Gavi. Финансирането ще помогне:

  • да се ваксинират 300 милиона деца и да се спасят до 8 милиона човешки живота,
  • да се осигури успешно преминаване на някои държави към самофинансиране,
  • да се мобилизират 3,6 милиарда щатски долара под формата на национално съфинансиране и програми за ваксини, финансирани със собствени средства,
  • да се доставят над 3,2 милиарда дози с животоспасяващи ваксини за 55 държави,
  • да се улеснят 1,4 милиарда контакти между семейства и здравни служби чрез ваксинация,
  • светът да се застрахова срещу повторна поява на полиомиелита чрез рутинни програми за поставяне на инактивирана полиомиелитна ваксина в сътрудничество с Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита,
  • да се финансира осигуряването на запаси от ваксини за спешни случаи с цел спиране на опасно разпространяване на зарази.
Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2020 10:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама