Борисов: “Стига сме се маскирали, мерките отпадат от 15 юни”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2020 13:26

Борисов: “Стига сме се маскирали,  мерките отпадат от 15 юни”

Акценти

  • Регионален вестник, # 22/906 година XVII, 5 - 11 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

На 15 юни изтича срокът на извънредното санитарно положение, обявено от правителството, с което отпадат всички ограничителни мерки. Това стана ясно след заседание на Министерския съвет. „Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено“, призна премиерът Бойко Борисов по повод разпоредби, издавани във връзка с мерките срещу коронавируса. Като пример посочи заповедта за предпазните маски – носенето им в закрити помещения, ресторанти и т.н. „Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант – може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски”, заяви премиерът, цитиран от БГНЕС. Борисов разпореди на министрите веднага да бъдат отстранени недомислиците в заповедите за органичителни мерки.
Все още не е ясно дали носенето на маски на закрито ще отпадне, а от здравното министерство не уточняват кои противоепидемични мерки ще важат след 15 юни.
В края на май главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет заяви: „Маските няма да отпаднат скоро. Може да освободим всички мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения, ще останат за много дълъг период от време“.
На 4 юни бе последният брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ), който ни информираше всяка сутрин за ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и по света. На тази дата той навърши 100 дни от създаването си. През този период броят на брифингите, без извънредните и участието в други, е 129. В началото те се водеха от председателя му генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който бе облечен във военна униформа, което създаваше страхове и притеснения у зрителите. По-късно той бе заменен от другите членове на Щаба, които са цивилни. В четвъртък професорът се яви без генералския мундир и благодари „на всички граждани, които със своята дисциплина успяха да запазят своето здраве, както и това на близки си. Искам да благодаря на всички колеги, които работиха много усърдно, успяха да се реорганизират, но най-вече на тези, които работят на първа линия, които се справиха с този огромен проблем. Искам да благодаря и на областните управители и кметове, които първи се организираха и създадоха местни кризисни щабове“, заяви Мутафчийски.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2020 13:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама