Европа се подготвя за лятото: практични съвети за безопасно пътуване

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2020 09:55

Европа се подготвя за лятото: практични съвети за безопасно пътуване

Акценти

  • С постепенното вдигане на ограничителните мерки се отварят възможности за пътувания и туризъм. Прочетете какво препоръчва ЕС за безопасността на пътниците.

Свързани публикации

Все повече страни в Европа обмислят премахване или облекчаване на ограниченията за пътувания през лятото, ако здравната ситуация позволява.

Хората, които биха искали да се възползват, ще трябва да спазват инструкциите за хигиена и безопасност на националните власти. Европейската комисия представи насоки и препоръки, за да помогне за координиране на изискванията в рамките на ЕС.
Препоръки на Европейската комисия за безопасно пътуване
• 1. Резервирайте билетите и се регистрирайте онлайн, за да избегнете по възможност опашките.
• 2. Спазвайте социална дистанция при оставяне на багажа, проверки за сигурност, натоварване и вземане на багажа.
• 3. Броят на пътниците може да бъде по-малък от обикновено и може да бъдете помолени да седите на разстояние от другите пътници, които не са част от семейството Ви.
• 4. Ако е трудно да се гарантира спазването на дистанция, може да бъдете помолени да носите маска.
• 5. По време на пътуването може да не се предлагат храни, напитки и други стоки.
• 6. Превозвачите могат да поставят защитни бариери в превозното средство – например, между пътниците и шофьора на автобус. Може да бъдете помолени да се качите от задната врата.
• 7. Шофьорите следва да отварят вратите автоматично на всяка спирка, за да не се налага на пътниците да докосват копчета или дръжки.
• 8. Гарите, пристанищата и летищата следва да осигуряват редовно почистване и дезинфекция и да следва да има санитарни препарати, включително в превозното средство.
• 9. Следва да има подходяща вентилация във всички видове транспорт.
• 10. При анулиране на билети пътниците могат да избират между възстановяване на средствата и пренасочване. Ако превозвачът предлага ваучер, правото Ви да искате възстановяване на средствата остава в сила.

По време на дебат на 28 май депутатите от парламентарната комисия по транспорт и туризъм призоваха за спешна финансова подкрепа за туристическата индустрия и заделянето на специален бюджет за сектора.

Председателят на парламентарната комисия Карима Дели (Зелени/ЕСА, Франция) заяви: „Идва времето за почивки. Какво чакаме? Нужна е повече информация, за да знаят хората къде могат и къде не могат да ходят“.

На 15 май Парламентът одобри мерки за подкрепа на транспортния сектор за облекчаване на последиците от кризата с коронавируса върху авиокомпании, жп компании, превозвачи по суша и вода.

Научете какво прави ЕС за борба с коронавируса и се запознайте с хронологията на взетите мерки.

Престой в хотели

Гостите на хотели и на други учреждения, предлагащи престой, следва да спазват социална дистанция, когато се намират в общи части. Те следва да се съобразяват и с други мерки за предотвратяване на инфекции – например, да ползват кърпичка или лакътя си при кашляне или кихане, да мият редовно ръцете си и да носят маски за лице.


Туристическите учреждения следва да предоставят на гостите си ясна информация още преди пристигане и трябва да имат план за действия, ако се установи наличие на болни хора. Те трябва редовно да почистват често докосвани повърхности и да имат добри системи за вентилациия. Персоналът в хотелите трябва да получи основно обучение за предотвратяване и контрол на инфекции.
Допълнителна информация

Източник: ЕК

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2020 09:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.