Евродепутатите слагат таван на цените на обажданията в ЕС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 18, 2018 18:36

Евродепутатите слагат таван на цените на обажданията в ЕС

Акценти

  • Телефонните разговори в рамките на ЕС с таван от 19 цента на минута, 6 цента за текстовите съобщения (SMS).
  • Подходящ радиочестотен спектър за 5G до 2020 г.
  • Задължителна съобщителната система за извънредни ситуации („обратна връзка от номер 112“).

Свързани публикации

Евродепутатите приеха пакета за телекомите, който ограничава цените на обажданията, улеснява достъпа до 5G мрежите с голям капацитет до 2020 г. и създава съобщителна система за извънредни ситуации.

В сряда Европейският парламент потвърди предварително договореното през юни споразумение със Съвета на ЕС относно Европейския кодекс за електронни съобщения (ЕКЕС) с 584 гласа „за“, срещу 42 гласа „против“ и 50 гласа „въздържал се“ и относно Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС) с 590 гласа „за“, срещу 63 гласа „против“ и 23 гласа „въздържал се“.

Новите правила ще предоставят високоскоростна свързаност и сигурни и достъпни обажданията в рамките на ЕС, едновременно осигурявайки необходимата предсказуемост за телеком операторите и насърчавайки инвестициите във високоскоростния интернет.

По-ниски цени, по-висока скорост и по-добра защита за потребителите на смартфони

Политиката „Роуминг като у дома“ сложи край на таксите за роуминг през 2017 г. Новото законодателство ограничава цената на обажданията до други държави от ЕС на 19 цента, и на 6 цента за текстови съобщения (SMS) от 15 май 2019 г., което прави достъпно поддържането на връзка на гражданите с техните близки в другите държави членки на ЕС.

Правилата защитават по-добре потребителите на смартфони, включително потребителите на уеб базирани услуги (Skype, WhatsApp и др.) и укрепват изискванията за сигурност и за криптиране. Въвежда се правото за запазване на телефонен номер за един месец след прекратяването на договор, както и правото за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор, както и обезщетение в случай на забавяне или злоупотреба с прехвърлянето му.

Държавите членки ще трябва също така да улеснят въвеждането на 5G мрежа, чрез предоставянето на подходящ радиочестотен спектър до 2020 г., с цел достигане на целта „Пътна карта за 5G в ЕС, съгласно която трябва да има 5G мрежа в най-малко един голям град във всяка страна от ЕС до 2020 г.

Обратна връзка от номер 112“

При тежки извънредни ситуации и бедствия засегнатите граждани трябва да бъдат предупреждавани чрез SMS или чрез мобилно приложение.

Държавите членки разполагат с 42 месеца за въвеждане на системата, след влизането в сила на Директивата.

Източник: ЕС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 18, 2018 18:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама