Евродепутатите отхвърлят натиска от Турция, изискват общи правила за убежище

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 11, 2020 12:15

Евродепутатите отхвърлят натиска от Турция, изискват общи правила за убежище

Акценти

  • ЕС трябва да помогне на Гърция да управлява границата си с Турция, гарантирайки правото на убежище на нуждаещите се, заявиха евродепутатите.

Свързани публикации

Евродепутатите отхвърлят натиска от Турция, изискват общи правила за убежище на бежанците. В дебат с комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и Хърватското председателство, по-голямата част от участниците разкритикуваха турския президент Ердоган, че използва страданието на хората за политически цели. Мнозина също така подчертаха, че кризата с бежанците през 2015 г. не трябва да се повтаря и настояха, че ЕС трябва да актуализира общите си правила за убежище.

Някои лидери на политически групи призоваха за преразглеждане на споразумението с Турция, постигнато през 2016 г. с цел спиране на потока от мигранти и хора търсещи убежище, в замяна на финансова помощ от ЕС. Други изразиха дълбока загриженост за влошаващата се хуманитарна ситуация на турската границата и на гръцките острови, където са изоставени хиляди мигранти търсещи убежище, много от които непридружени непълнолетни лица.

По време на дебата бяха повдигнати въпроси за необходимостта от спазване на Женевската конвенция и осигуряването на защита за бежанците, обвиненията за полицейско насилие над хора, които се опитват да преминат границата и риска от навлизане на джихадисти на територията на ЕС.

Източник: ЕС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 11, 2020 12:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама