ЕС смята да социализира бежанците

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 20, 2009 10:43

ЕС смята да социализира бежанците

Акценти

  • Вестник "Свиленградски НОВИНИ", бр. 1, 10-16 април 2009 г.

Свързани публикации

Тази година ЕС за пръв път има работна програма, която предвижда подпомагане на бежанците и социалното им включване. Това стана ясно на семинар за трансграничното сътрудничество, провел се в Европейкия парламет в Брюксел в края на миналата седмица. По покана на евродепутатът Биляна Раева на срещата присъстваха над 30 репортери, кметове и общественици, сред които пиарът на община Свиленград Калина Райкова и репортерът от същия град Катя Иванова.
Според програмата, пребиваващите за по-дълго време в страната ни бежанци ще имат възможност да работят и да се обучават, за да могат да разчитат и на себе си. Тези мерки се предприеха, след като вече бяха създадени бежански центрове по европейските изисквания. Този край Свиленград все още не е открит и затова сега преминаващите нелегално границата се изпращат в София. Още тази година Министерството на труда и социалната политика има готовност да стартира процедура за превенция на дискриминацията на ромите и хората с увреждания в образованието и социалния живот.
По време на семинара в ЕП в Брюксел беше открита и изложба, представяща културно-историческото наследство на България и по-точно неговите християнски корени. Експонатите бяха предоставени от фонд „13 века България“. Под един покрив се „срещнаха“ още Белоградчишките скали и Вапцаров.
На изложбата присъства и Греъм Уотсън – председател на Алианса на демократите и либералите в Европа (АЛДЕ), част от който е НДСВ.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 20, 2009 10:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.