ЕС смята да социализира бежанците

4 минути
Тази година ЕС за пръв път има работна програма, която предвижда подпомагане на бежанците и социалното им включване.
Европейски парламент

Европейски парламент

Тази година ЕС за пръв път има работна програма, която предвижда подпомагане на бежанците и социалното им включване. Това стана ясно на семинар за трансграничното сътрудничество, провел се в Европейкия парламет в Брюксел в края на миналата седмица. По покана на евродепутатът Биляна Раева на срещата присъстваха над 30 репортери, кметове и общественици, сред които пиарът на община Свиленград Калина Райкова и репортерът от същия град Катя Иванова.
Според програмата, пребиваващите за по-дълго време в страната ни бежанци ще имат възможност да работят и да се обучават, за да могат да разчитат и на себе си. Тези мерки се предприеха, след като вече бяха създадени бежански центрове по европейските изисквания. Този край Свиленград все още не е открит и затова сега преминаващите нелегално границата се изпращат в София. Още тази година Министерството на труда и социалната политика има готовност да стартира процедура за превенция на дискриминацията на ромите и хората с увреждания в образованието и социалния живот.
По време на семинара в ЕП в Брюксел беше открита и изложба, представяща културно-историческото наследство на България и по-точно неговите християнски корени. Експонатите бяха предоставени от фонд “13 века България”. Под един покрив се “срещнаха” още Белоградчишките скали и Вапцаров.
На изложбата присъства и Греъм Уотсън – председател на Алианса на демократите и либералите в Европа (АЛДЕ), част от който е НДСВ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.