ЕП призовава за създаване на Eвропейска финансова полиция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 6, 2019 14:01

ЕП призовава за създаване на Eвропейска финансова полиция

Европейският парламент прие във вторник, 2 март, подробен план за по-справедлива и ефективна данъчна система и за борба с финансовите престъпления.
Предложенията, приети с 505 гласа „за“, 63 гласа „против“ и 87 гласа „въздържал се“, бяха подготвени в рамките на една година от Специалната комисия на ЕП относно финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци (TAX 3). Те обхващат както преразглеждането на системата за борба с финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци, най-вече като подобряват сътрудничеството във всички области между големия брой компетентни органи така и установяването на нови органи на ниво ЕС и в световен план.
Препоръките и забележките на ЕП включват:
– европейската комисия трябва незабавно да започне работа по предложение за създаване на Европейска финансова полиция и звено за финансово разузнаване;
– създаване на контролен инструмент в ЕС за борба с прането на пари;
– установяване на междуправителствен данъчен орган в рамките на ООН.
Има липса на политическа воля в държавите членки за справяне с данъчните измами/избягването на данъци и финансовите престъпления.

Седем страни от ЕС (Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта и Нидерландия) показват характеристики на данъчни убежища и улесняват агресивното данъчно планиране
Схемите за златни визи и паспорти постепенно трябва да бъдат прекратени, като тези предлагани от Малта и Кипър представляват висок риск за целостта на общия стандарт за предоставяне на информация.
Критикува се: Дания, Финландия, Ирландия и Швеция за поддържане на възражението срещу системата за данък върху цифровите услуги.
Схемата за измами „cum-ex“ ясно показва, че многостранните, а не двустранните данъчни споразумения, са перспективата за пътя напред.
Лицата, подаващи сигнали за нередности, и разследващите журналисти трябва да бъдат много по-добре защитени и трябва да се създаде фонд на ЕС за подкрепа на разследващи журналисти.
Източник:
Европейски парламент

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 6, 2019 14:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.