ЕП призовава за създаване на Eвропейска финансова полиция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 6, 2019 14:01

ЕП призовава за създаване на Eвропейска финансова полиция

Европейският парламент прие във вторник, 2 март, подробен план за по-справедлива и ефективна данъчна система и за борба с финансовите престъпления.
Предложенията, приети с 505 гласа „за“, 63 гласа „против“ и 87 гласа „въздържал се“, бяха подготвени в рамките на една година от Специалната комисия на ЕП относно финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци (TAX 3). Те обхващат както преразглеждането на системата за борба с финансовите престъпления, данъчните измами и избягването на данъци, най-вече като подобряват сътрудничеството във всички области между големия брой компетентни органи така и установяването на нови органи на ниво ЕС и в световен план.
Препоръките и забележките на ЕП включват:
– европейската комисия трябва незабавно да започне работа по предложение за създаване на Европейска финансова полиция и звено за финансово разузнаване;
– създаване на контролен инструмент в ЕС за борба с прането на пари;
– установяване на междуправителствен данъчен орган в рамките на ООН.
Има липса на политическа воля в държавите членки за справяне с данъчните измами/избягването на данъци и финансовите престъпления.

Седем страни от ЕС (Белгия, Кипър, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта и Нидерландия) показват характеристики на данъчни убежища и улесняват агресивното данъчно планиране
Схемите за златни визи и паспорти постепенно трябва да бъдат прекратени, като тези предлагани от Малта и Кипър представляват висок риск за целостта на общия стандарт за предоставяне на информация.
Критикува се: Дания, Финландия, Ирландия и Швеция за поддържане на възражението срещу системата за данък върху цифровите услуги.
Схемата за измами „cum-ex“ ясно показва, че многостранните, а не двустранните данъчни споразумения, са перспективата за пътя напред.
Лицата, подаващи сигнали за нередности, и разследващите журналисти трябва да бъдат много по-добре защитени и трябва да се създаде фонд на ЕС за подкрепа на разследващи журналисти.
Източник:
Европейски парламент

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 6, 2019 14:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама