Елховските роми обичали града си и затова не искали да работят на морето

Руска Георгиева
От Руска Георгиева март 31, 2016 06:43 Updated

Елховските роми обичали града си и затова не искали да работят на морето

Акценти

  • Въпреки очакванията на безработните, представители на двете големи ямболски предприятия „Язаки” и „Белла” не се появиха,

Свързани публикации

Среща между безработни и работодатели организира на 29 март Дирекция „Бюро по труда“ в Елхово. Интересът към въпросното събитие беше огромен, доказателство за това бяха и километричните опашки и навалицата по стълбите и пред вратите, както и пред сградата на Бизнес центъра. Те бяха окупирани от много безработни, преобладаваща част от които роми, доста преди уговорения час. Възникнаха дори и спорове относно реда на влизане в залата.

На срещата присъстваха работодатели от 8 фирми от града и региона, но основните работодатели, търсещи работна ръка бяха от обекти по нашенското Черноморие. Ромите обаче много обичали града си и затова желаели да им бъде предложена работа в Елхово. Пред „Сакарнюз”те довериха, че категорично не желаят да бъдат гастербаитери извън нашия регион заради някаква си сезонна работа. Държаха това писменно да бъде подчертано в медията.

На Трудовата борса директорката на елховското бюро по труда Татяна Дюлгерова, заедно с цял екип от свои служители представи присъстващите, сред които бяха представители и на медиите ”Елхово нюз”, КТВ”Странджа” и „Сакарнюз”.

Фирмите, които присъстваха на срещата бяха от хотел ,,Кавказ”, механа ”Кристал” – Медово,”Брус”- Ахелой, вилно селище”Дюни”, ”Биеф транс”, хотел ”Слънчев бряг”, ”Вибест” ЕООД, ”Инфрастрой инженеринг”- Елхово и „Палфингер”- Тенево.

Обявените свободни позиции на въпросната борса бяха общо 58. Те са съобразени с работната ръка на региона и със сезона. Търсят се администратори, управители, готвачи, обслужващ персонал, шофьори, икономисти , оператори на ел. машини.

Участие в борсата взе и ОИЦ-Ямбол, които представи на присъстващите информация за Европейските програми за 2014-2020 година.

Въпреки очакванията на безработните, представители на двете големи ямболски предприятия „Язаки” и „Белла” не се появиха, макар,че и на тях им е била отправена покана. Според собствени източници „Язаки „отдавна са снижили критериите и приемали и с основно образование.

Независимо от това, много хора бяха дошли с намерението да намерят точния работодател, но очакванията на елховските роми явно не се оправдаха. Някои от тях показаха документите, които изготвят за да се включат в програми за над 54 години, но като цяло те предпочитат да се трудят около семействата си.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева март 31, 2016 06:43 Updated
Напиши коментар

2 коментара

  1. fftr март 31, 18:40

    Неее те не предпочитат да се трудят около семействата си,те изобщо не предпочитат да се трудят.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.