Гонят 13 семейства от военен блок

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 31, 2016 11:27

Гонят 13 семейства от военен блок

Акценти

 • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 12/651, година XIV, 25-31 март 2016

Свързани публикации

Най-малко 13 семейства на военни трябва да освободят жилищата, в които живеятР до 12 април. Това стана ясно от писмо, което са получили на 12 март. В него им се дава срок от един месец да напуснат военната собственост. Такава е съдбата на живеещите в блок 8 на квартал „Дружба“ – Харманли. Причината за изпъждането им е, че не са на служба във войската. Писмото е подписано от Петър Манолов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Документът се позовава на Чл. 23, ал. 1, т. 4 на Наредба от 2010 година, където е записано, че това става „поради прекратяване на правоотношението за изпълнение на военна служба…“.
Живеещите в тези апартаменти са много обезпокоени, защото за някои това е основното жилище и няма къде да отидат. Някои са с малки деца.
В цели блок има около 40 апартамента. От тях 5 вече са купени, 13 са под наем, в които живеят бивши военни и техни наследници, а останалите са празни.
Досега семействата плащаха от 30 до 100 лева наем месечно, в зависимост от големината на апартамента и етажа. Всички са ги ремонтирали, защото, когато са се настанили, са били празни. Дали са хиляди левове, някои са теглили кредит за това. Сега питат: „Кой ще им плати разходите?“
Хората се чудят след като няма интерес към празните апартаменти, защо ги карат да напуснат, се питат хората. Убедени са, че и техните ще започнат да се рушат, ако ги опразнят.
Преди години са искали да си купят апартаментите, но не са им разрешили. После им предложили, но цените са били по-високи от тези, на които в момента се продава в града.
Припомнят, че допреди няколко години кооперацията е нямала Акт 16, а те все пак си плащали наемите. Тогава живеещите тук са се задействали и узаконили блока, като са похарчили свои пари.
Хората описват състоянието на блока като недобро. Мазетата им са в окаяно състояние и се наводняват, когато реката придойде. Канализацията избива. Покривът тече. Военните не са давали пари за поддръжка, нито ремонтирали. Хората сами се справят. „Досега с наемите сме ги изплатили тези апартаменти, са категорични те. Претенциите им са да им предложат реални цени за жилищата и да могат да си ги купят. Ако не, да донесат фургони да ги настанят като бежанците, срещу тях в лагера.

По телефона Йордан Димитров от Дирекция „Управление на собствеността“ в МО каза, че разбира проблема, но по телефона не може да коментира тази тема. Това може да стане само в директен разговор.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 31, 2016 11:27
Напиши коментар

2 Коментара

 1. idiot март 31, 23:48

  в тази държава всеки си прави каквото му е кеф и каквото си пожелае

  Отговори на този коментар
 2. Б.Борисов март 31, 17:07

  Циганите не могат да ги махнат от гетата,но българите могат.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама