Едно мъчително и рисково пътуване до Предела завърши щастливо

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 1, 2007 04:18

Едно мъчително и рисково пътуване до Предела завърши щастливо

Акценти

  • Интеренет издание бр. 34 (142), година ІV, 31 авг.- 6 септ. 2007г

Свързани публикации

Последната сесия на ОбС-Сименовград се проведе на почивната база на общината на Предела, близо до Разлог. Тя се състоя в събота, 25 август. Докато самото заседание премина в сравнително спокоен стил, примесен с майтапи, пътуването до там се превърна в кошмар за най-важните хора на общината. То се състоя с автобус, на когото вероятно много са се радвали през 70- години на миналия век, без климатик, с лоша вентилация и затворени прозорци. Но по време на пътуването му се намери колая – отворена задна врата и преден прозорец свършиха същата работа като скъп климатик.
След дълго скърцане, стъргане и тракане по стръмните пътища на Родопите и три принудителни престоя автобусът най-после докара съветниците до ,,Предела“. Преди това спряха на няколко пъти да пълнят вода в радиаторите на автобуса, първия път на километър от Юндола. След като те се охладиха, автобусът едва избута до Банско, където през хотел ,,Пирин“ направи голяма локва от ръждива вода от охладителна течност. Последва трето загряване на двигателя на път за лагера и там той влезе като парен локомотив с пушеща задна част. Всички пътуващи веднага слезнаха и се настаниха в ремонтираните помещения да си отдъхват.
По-късно дойдоха специалисти от Разлог, които помогнаха да се ремонтира охладителната система на автобуса. След това шофьорът реши да го изпробва по натоварения път… и се преобърна в едно дере. За щастие пострадали нямаше. Водачът се отърва с натъртвания, а возещият се случайно при него имаше леко сътресение на мозъка.
На другия ден фирмата, собственик на автобуса, изпрати друг, с който да се приберат съветниците до Симеоновград. На връщане всички се отбиха на Рилския манастир.
Заседанието на съветниците не бе много дълго. Това е последната сесия, на която взимаме такива сериозни решения, които ще се изпълняват от следващия кмет, каза председателят Н. Попниколов. След дежурните дебати се приеха всички точки.
На тържествената вечеря всички политически партии можаха да си кажат мнението за сегашния парламент. Сред хубавите думи за раздяла се открои речта на Сл. Пънкин, който категорично заяви, че това е най-слабият ОбС от последните, в които е участвал. Приехме бюджета на общината за три минути, без дебати, е основният му мотив, за да направи такава категорична оценка.
По-късно всички политически различия бяха преодолени, за което спомогна добрата кухня, приготвена от персонал, съветници и кмет на общината. Николей Попниколов не пропусна да демонстрира бохема в себе си и бе в центъра на събитието. Нито една жена не му отказа… танц.
Кухнята в сградата на базата на Предела е основно ремонтирана, сменени са всички мивки, подът е с теракота, сложени са нов бойлер и печки. Чистотата е на много високо ниво. Всички стаи са освежени, умивалниците с нови облицовки.
Тревата пред сградата красиво зеленее, небето синьо. На площадката отпред има шах, на който запалянковците играеха и посред нощ, на почивката между две бири.
По време на пътуването симеоновградчани се отбиха в Банско и разбраха, че банскалии се научили вече как да печелят бързо. След като си извоюваха име на преуспяващ курорт, те май започнаха да правят каквото си искат. Това стана ясно в една от многобройните механи ,,Касапиновата къща“. Там кухнята е скъпа, но пък некачествена. Посреща те любезно момиче, което играе ролята на сервитьорка, носи ти менюто, в което после са оказва, че някои неща ги „нема“. След няколко уточнения ти сервират нещо подобно на традиционните наши представи за българска кухня. Вкусът е различен и става ясно, че са се изтарикатили, като не слагат традиционния доматен сок в гозбите, а използват кетчуп. Сигурно става по бързо, но не и вкусно. Но може би храната не е предназначени за обикновения българин, защото на много места се вееше гръцкия флаг.
Вероятно в други механи не е така, но човек, след като чете и слуша непрекъснато реклами колко е хубаво там, остава с впечатление, че наистина е така.
По-късно някои запалиха свещичка в стария православен храм ,,Св троица“. Може би това предотврати нещастие със съветниците с автобуса.
В неделя в известната местност Юндола имаше панаир, на който пя Николай Славеев. На площ от стотици декари върху големите поляни бяха построени палатки, сергии, увеселителни заведения. Много интересно е да чуеш българския диалек на млади момичета със забрадки, наложени от мюсюлманската им религия.

Филипини заменят българките

В Банско, както навсякъде, се чувства глад за специалисти. На разлепени обяви по дървета бе написано, че се търси за работа баничар със заплата 600 лева. Представете си колко ще струват баниците!
Други работодатели са решили въпроса по по-цивилизован начин. В момента в суши бара на хотелския комплекс „Кемпински xотел гранд Арена“ работят трима филипинци – готвач, барманка и сервитьорка. Започнали са работа в края на юли, но вече сричат и знаят доста наши думи. Тримата напредвали много бързо, защото всеки ден общували с българските си колеги. До края на септември в комплекса ще дойдат трима индийски майстори на масажа. Нашата главна задача е да притежаваме най-добрите кадри, за да предлагаме на клиентите си петзвездно обслужване, категоричен е Константин Цойке от скъпия комплекс. Той признава, че в България няма достатъчно квалифициран персонал в областта на туризма, тъй като част от най-качествената работна ръка напуска страната.
Филипинките са идеалните служители в областта на услугите. Те са перфектни за домашни помощнички, тъй като тази професия е традиционна за тях и се предава от майка на дъщеря. Славят се, че са дискретни, стриктни, непретенциозни, не се намесват в личния живот, твърдят специалистите по човешки ресурси.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 1, 2007 04:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама