Проливен дъжд пресуши чешмите на 10 селища

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 21, 2007 18:54

Проливен дъжд пресуши чешмите на 10 селища

Акценти

  • Разливите на река Марица този път бяха по-големи от тези, които сме свикнали да виждаме при други подобни случаи.

Свързани публикации

Поредният проливен дъжд, продължил няколко дни създаде купища неприятности на населението и на тези, които трябва да се грижат за него. След като започна да вали интензивно от петък вечерта, спря чак вторник. Още в неделя помпената станция край село Българин бе наводнена и осем села останаха без питейна вода заради това. Българин, Доситеево, Рогозиново, Овчарово, Шишманово, Пясъчево, Калугерово, Навъсен, останаха и в момента са на сух режим. По-късно това се случи и с другата станция на Симеоновград. В момента нейните помпи са на 1,5 м под вода и тепърва, след като тя се отече ще почват да работят по тях. Кога ще стане това, само Господ знае. Ясно е, че градът отново ще бъде без вода за няколко дни. Същата участ сполетя и селата Дряново и Тянево.
Подпочвена вода изби и в първите къщи, отвъд дигата на улица ,,Алексендър Стамболийски“ в Симеоновград. “Когато я изпомпваме, дамарите се отпушват и навлиза още вода”, оплакват се живеещите там.
Временното мостче между града и жп прелеза за Калугерово бе залято с вода. Това наложи движението на тирове за Русе да се пренасочи в друга посока, а новопостроеният до него, макар и незавършен, да се пусне в действие. Проливният дъжд, препълни реки и язовири. Разливите на река Марица този път бяха по-големи от тези, които сме свикнали да виждаме при други подобни случаи. Тя заля всички ниви около нея. Водата извираше от земята, отвъд предпазните диги и удавяше всичко, което се намира там. Островът край ,,Гергана“ в Харманли бе залят целият, а всички пчелни кошери на него – отнесени. Същото се случи и с другия остров в Симеоновград – до Стария мост. Там хората изведоха животните си от него навреме.
Стената на малък язовир до село Троян се скъса, но не причини големи поражения. Село Калугерово този път се размина от сериозно намокряне.
Пътят между Харманли и Любимец бе наводнен и затворен.
В понеделник в 17 часа в община Симеоновград бе обявено бедствено положение. “Причината да направим това е, че не знаехме до какви размери може да стигне стихията”, заяви кметът М. Рангелова. По-късно неприятното се потвърди и помпената станция на града бе залята с вода. От общината осигуриха водоноски, с които ще спасяват положението.
ГКПП Капитан Андреево остана затворен и в четвъртък, заради заляти участъци. Движението по наводнения път е спряно и отклонено през пункта Лесово- Хамзабейли.
Затворен за движение до четвъртък бе и пътят Симеоновград- село Свирково, допълват от Областна дирекция полиция в Хасково.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 21, 2007 18:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама