Друго мнение на специалист за разширението на бул. „България“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 23, 2007 03:52

Друго мнение на специалист за разширението на бул. „България“

„Основанието за разширението на бул. „България“ е лошото състояние на пътната настилка и недостатъчната ширина на пътното платно на основната градообразуваща транспортна артерия на Харманли.“

Това каза инж. Тончо. Тончев, началник ТУ и С, общ. Харманли.  „Като се има предвид това, както и фактът, че напречните на нея булеварди – „Лозенград“ и „Цар Освободител“, разполагат с платна с по две ленти за движение, обособяването по същия начин на бул. „България“ е повече от наложително, за да се уеднаквят пътните условия.

Същевременно реконструкцията на булеварда е крайно необходима и заради конструкцията на пътната му настилка. Досега тя не съответстваше на големите транспортни натоварвания, а и търпеше отрицателните влияния от еластичните премествания на паветата, което от своя страна водеше до пропуквания на асфалтовата настилка, проникване на вода да земното легло и поетапно разрушаване. В проекта новите конструктивни пластове на булеварда са приети и оразмерени за по-големи натоварвания, каквато е и реалната перспектива за движението по него.

Отводняването на пътната настилка е решено да става комбинирано – чрез повърхностно отичане на водите към дъждоприемните решетки до прилежащите напречни улици и посредством изградената предварително по друг проект улична канализация в участъка, в който не е съществувала такава.

При проектирането на обекта се наложи промяна на уличната регулация в обхвата на двете кръгови кръстовища. По останалата дължина на булеварда не се налага промяна на уличната регулация, имотните граници и свързаните с нея неприятни за гражданите отчуждителни процедури.

По кръстовищата на бул „България“ и по неговото протежение се положиха PVC тръби и са изградени или подновени подземните комуникации с изключение на тръбопровода с манесманови тръби. Предвижда се регулирането на движението по булеварда да става с три светофарни уредби. Именно по бул. „България“ с реализирането на проекта е изградена и първата велопътека в града. Освен това тротоарите ще се обновят със специална настилка за хората с увреждания.“

PR на община, Харманли

Предложихме за публикация мнението на инж. Тончев не толкова в отговор на мнението на инж. Гроздан Грозев, а повече поради обстоятелството, че реконструкцията на бул. „България“ явно ще продължи да бъде обект на критики и в задаващия се преизборен период. Затова трябва да се каже, че към разширението на булеварда е пристъпено не „условно“, а заради неизбежната необходимост от това. Като всеки проект и този има вероятно своите не толкова добри страни, но като цяло той решава по-възможно най-добрия начин проблема с наистина градообразуващата траспортна артерия на Харманли. Също така по мнение на специалисти, ако сега не се пристъпи към реконструкцията, догодина тя може да струва с 30 % по-скъпо и същевременно като не се усвоят сега отпуснатите по инвестиционен проект средства, по-нататък да не се намерят и други за разширението.

Що се отнася до една от най-атакуваните страни на проекта – изсичането на дърветата: първо то бе сведено до минимум и второ – може да се компенсира почти напълно със засаждането на израснали дървета, каквото предвижда и озеленителен проект на общината, който вече е в процес на реализиране. В крайна сметка един обективен поглед /не преднамерен или политически прицелен/, може да покаже, че реконструкцията на булеварда всъщност има много повече предимства за града, отколкото сочени по една или друга причина недостатъци.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 23, 2007 03:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама